Ezek a magyar filmek láthatóak szerdától a Netflixen

A Netflix kínálatában számos magyar film megtalálható, most újabb, díjnyertes alkotásokkal bővül a repertoár. Felkerült a streaming platformra az Elfogy a levegő című film, melyről korábban írtunk már az AtádHíren, valamint a Larry, ami egy beszédhibás vidéki fiatal történetét dolgozza fel.

Néhány évvel ezelőtt a romániai Torda városában egy irodalomtanárnő a Teljes napfogyatkozás című 1995-ben készült, Arthur Rimbaud és Paul Verlaine költő életéről szóló filmet ajánlotta középiskolás diákjainak. 10 éven át mindig így tett, legutóbb azonban az egyik szülő az azonos neműek szerelmét bemutató film miatt feljelentette a tanárnőt, aki kiállt az igazáért, de a mozgástere egyre szűkült, mígnem teljesen elfogyott körülötte a levegő.

Moldovai Katalin és társai ezen történet nyomán készítették az Elfogy a levegő című filmet, ami bár egy romániai sztorit dolgoz fel, hazánkban is játszódhatott volna, és bőven van mit magunkra venni belőle.

A Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon és a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon is szereplő alkotás Varsóban a legjobb első film díját, a FIPRESCI díjat és a Young FIPRESCI díjat, az Arras Filmfesztiválon pedig közönségdíjat szerzett. Sándor Soma, a film egyik főszereplője, a kaposvári Csiky Gergely Színház színésze pedig a Thesszaloniki Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb színész díját kapta meg.

A Larry című film egy 21 éves vidéki juhászpásztor fiú történetét dolgozza fel, aki dadogással küzd. Ádám a rapzenében találja meg az önkifejezés lehetőségét, egy tehetségkutató műsor pedig fordulatot hozhat az életébe.

Az alkotás a Cottbus Filmfesztiválon a legjobb elsőfilm és legjobb ifjúsági film díját szerezte meg 2022-ben, Skopje Cinedays-en a filmkritikusok díját, a Luxembourg CinEast-en a Young Talents díjat zsebelte be. A Magyar Mozgókép Fesztiválon Thuróczy Szabolcs a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat, a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon Vilmányi Benett pedig a legjobb férfi főszereplő díját kapta.

A kiemelt kép forrása: Mozinet

Megosztás