Így kezdődik a nyitás hamarosan

Egészen pontosan akkor, ha a belügyminiszter megállapítja, hogy beoltottak itthon 2,5 millió embert. Ez a kormány szerint várhatóan legkésőbb holnap délelőtt megtörténik.

A kormany.hu tájékoztatása szerint, ha Pintár Sándor bejelenti az említett oltásszámot, akkor az alábbi intézkedések lépnek életbe.

• A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.

• Az üzletek reggel 5 óra és este 9:30 között lehetnek nyitva.

• Az üzletek, köztük a március 8. óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.

• A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.

• A vendéglátó üzletek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek. A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

A kormányzati tájékoztató megerősíti: a pedagógusok oltását követően, április 19-én kinyitnak az iskolák és óvodák annak ellenére, hogy a dolgozók még nem lesznek védettek, és ezért a PDSZ arra figyelmeztetett: a korai nyitás a járvány negyedik hullámához vezethet.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

 

Megosztás