Nagyatádi óvodák és iskolák: kb. 80 százalék kért oltást

Félnek és értetlenül állnak az április 19-i nyitás előtt a nagyatádi pedagógusok: tisztában vannak vele, hogy egy ideig nagyjából ugyanolyan kockázatnak lesznek kitéve, mint az intézmények zárásakor.

A tervek szerint április elején kezdik meg az óvónők, a tanítók és a tanárok oltását. Ezek május elején nyújthatják majd az elvárt biztonságot. Ám a kormány tervei szerint ápr. 19-én nyitnak az oktatási-nevelési intézmények.

Nem leszünk védettek, mire nyitnunk kell, ezzel mindannyian tisztában vagyunk – kommentálta a helyzetet az egyik nagyatádi óvónő. – Félünk, és nem értjük, miért nem lehetett ezt észszerűen megtervezni: ha a március eleji zárás után beoltottak volna bennünket, mostanra védettek lennénk, nem kellene kockára tenni az egészségünket.

Átgondolatlan és elkapkodott ez a döntés – így összegezhetjük az általunk megkérdezett pedagógusok véleményét. A magyar oltási tervet többen is bírálták, mondván, már a megjelenésekor nyilvánvaló volt, hogy a pedagógusokat jóval előbbre kellett volna sorolni benne.

Ráadásul itt van kedd dél, állítólag legkésőbb a hétvégéig be fognak oltani, de még mindig nem tudom, milyen vakcinával, és hogy az majd elfogadható lesz-e számomra – indokolta véleményét az egyik tanárnő.

Az, természetesen örvendetes, hogy védettek lesznek a pedagógusok, ahogy az is, hogy a gyerek végre megint mehet óvodába, iskolába, a szülők pedig dolgozhatnak. Csakhogy a nyitás és a védettség kialakulása között tátong egy kb. kéthetes űr: addig ismét csak egy potenciálisan fertőző közegben kell helytállniuk az óvodai és iskolai dolgozóknak.

Közülük ugyanis azokat, akik már korábban regisztráltak, ápr. 1-3. között oltják be, akik pedig tegnap éjfélig jelentkeztek, azokat majd várhatóan húsvét után. A teljes védelem, amit a vakcinák nyújthatnak, a második oltást követő egy-két héten belül alakul ki, vagyis legalább 28-35 nap szükséges hozzá.

Láthatóak érzik a veszélyt, és felelősséggel gondolkodnak a nagyatádi pedagógusok: mintegy 80 százalékban regisztráltak a hétfői határidőig. A Nagyatádi Óvodák 46 dolgozójának kb. a fele már korábban, a másik fele pedig a napokban. Hét munkatársuk van, akik egyelőre nem kaphatnak vakcinát, hiszen megfertőződtek az elmúlt egy hónapban.

Az óvónőink, dajkáink és pedagógiai asszisztenseink döntő része kérte a védőoltást, sőt, a konyhások, karbantartók és takarítók közül is sokan – számolt be róla Laczikné Koleszár Éva, a Nagyatádi óvodák vezetője. – Tisztában vagyunk a veszélyekkel, egyet tehetünk: fokozottan védekezünk.

Szájmaszkban dolgozhatnak az óvodákban, de ez kevésbé életszerű, tette hozzá.

Azt feltételezzük, hogy sok gyereket fognak visszahozni, de kérjük a szülőket, hogy lehetőség szerint továbbra is felelősségteljesen cselekedjenek, ahogy eddig is tették: a 300 gyermekből mindössze 10-et hoztak be. Azt kérjük, csak azok jöjjenek 19-e után is, akik semmilyen más megoldást nem találnak.

Ez, persze, a szülők érdeke is, hiszen a legtöbb fertőzést éppen a gyerekek vitték haza a családokba az elmúlt hetekben. A nagyatádi általános iskolákban mintegy 130-an dolgoznak, jó hír, hogy valamennyi munkavállalóra kiterjesztették az oltás lehetőségét.

Nagyon jelentős a hajlandóság, szerencsére, nagyjából 80 százalék körüli – mondta Iváncsics Gyula főigazgató. – A régebben regisztráltak ma és holnap kapnak SMS-értesítést az oltásról, a többiek pedig jövő keddtől várhatják azt. Ha valakinek nem érkezik meg a telefonjára az üzenet, nekem kell jeleznie, én pedig továbbítom a fenntartónak.

A kormány tervei szerint a középiskolák is visszaállnak április 19-én a jelenléti oktatásra, bár ezzel kapcsolatban elég nagy a kétkedés az érintettek körében.

Szerintem nem fogunk kinyitni, csak még várják a halasztás apropóját, hogy bejelentsék – mondta az egyik nagyatádi középiskolai tanár. – Az, ugye, nyilvánvaló, hogy addigra nem lesz védettség, ez az oltási kampány legföljebb a közvélemény megnyugtatására elegendő.

A héten és a jövő héten tehát az ígéretek szerint minden regisztrált pedagógus megkapja majd a védőoltását. Azt pedig meglátjuk, ez hogyan sikerül, mi lesz még addig, és mi fog történni utána.

A képek illusztrációk. Fotó: Röhrig Dániel
A képek illusztrációk. Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás