Ijesztő az atádiaknak az új rezsiszigorítás

Noha a részletszabályozás még nem jelent meg a Magyar Közlönyben, augusztus 1-jén életbe lép az új rezsicsökkentés, amit, úgymond, átlagfogyasztáshoz igazítanak. Az emberek megijedtek.

– Az áramfogyasztásunk jócskán az átlag felett van – mondta el egy kétgyerekes édesanya. – Pedig semmilyen luxusterméket nem használunk, de a gyerekekre folyamatosan mosni kell. Mindenhol energiatakarékos izzóink vannak, a műszaki cikkekből is próbáltunk olyanokat választani, amik energiatakarékosak. Odafigyelünk a fogyasztásra, de így sem hiszem, hogy beleférünk a 210 kWh-ás limitbe.

Gulyás Gergely a múlt héten jelentette be, hogy a rezsicsökkentés szerinte csak az átlagfogyasztásig (az áramnál 210 kWh/hónap, a gáznál pedig 144 m3/hónap) érvényes, az átlagfogyasztáson felül pedig piaci árat kell fizetni.

– Van egy nagy fagyasztóládám, abba szoktam eltenni a kertben megtermelt dolgokat. Az élelmiszerárak növekedése miatt muszáj eltárolnom mindent, amit tudok. Ki tudja mi lesz itt télen? A fürdőben van egy régi bojlerem, ami árammal működik, kicseréltetni nincs pénzem, rettenetesen fogyasztja az áramot. Fával fűtök, arra egyáltalán nem vonatkozik a rezsicsökkentés, idén eddig háromszázezer forintot fizettem ki tűzifára. 

Ezt már egy egyedülálló nyugdíjas hölgy mondta, aki mindenhol spórol, ahol tud, de így sem fér bele az átlagként megállapított fogyasztási keretbe. 

A helyzet nem tűnik túl fényesnek a megnyugtatónak szánt kormányzati kommunikáció ellenére sem, amely szerint az 5,6 millió áramhasználó háztartásból 4,2 millió nem lépi át az átlagfogyaszást, a 3,5 millió lakossági gázhasználó kétharmada pedig kevesebb gázt fogyaszt, mint a megállapított limit.

A legfontosabb kérdésre még nem tudjuk a választ: mi történik ha az éves fogyasztás átlag alatt marad, de egy-egy téli hónapban az átlag fölötti a fogyasztás?

Továbbá azt sem lehet tudni, hogy mi a helyzet azokkal, akik fűtésre is kizárólag áramot használnak, mint ahogy azt sem, hány gyerek után milyen támogatás jár a családoknak? Dömötör Csaba államtitkár szerint jelenleg is dolgoznak a részletszabályokon, és megpróbálnak minden élethelyzetre felkészülni. 

– Ha igazak azok a táblázatok, amik az interneten keringenek, akkor fogalmam sincs, hogy miből fizetjük a rezsit télen – mondta egy édesapa. – Ha valóban úgy lesz, ahogy beharangozták, akkor az én keresetem nagyrésze a rezsire megy el. És akkor meg nem ettünk, ami szintén brutálisan drágult az utóbbi hónapokban. Szóval, nem tudom mi lesz, de sok jóra nem számítok.

Mindeközben Németh Szilárd rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos szerint, aki most 15.833 forintot fizet a gázért az a rezsicsökkentés nélkül 131.444 forintot fizetne. 

Magyarországon a minimálbér jelenleg nettó 133.000 forint.

Megosztás