Ismét lehet szabadtéri rendezvényeket tartani

Vonatkozik ez a kulturális- és sporteseményekre, a kötelező védőtávolságok betartásával. A rendelet értelmében nézők és szurkolók is látogathatják ezeket.

A tegnapi kormányrendelet további korlátozásokat oldott fel, így például a fővárosban is fogadhatnak vendégeket a szálláshelyek, és újra látgathatók a játszóterek is. Nagy változás azonban, hogy mostantól a szabadtéri rendezvények újra megtarthatók és látogathatók is, a sportesemények lebonyolíthatók nézők jelenléte mellett is. A rendeletben nincs szó létszámkorlátról, így vélhetően nincs felső korlátja résztvevőknek. A rendeletben meghatározott definíció szerint szabadtérinek számít az a rendezvény, amely teljes időtartamában minden oldalról fallal körülhatárolt, fedett épületen kívül zajlik. Ebbe beletartoznak a sátras és részben fedett területek is, mint stadionok, szabadtéri színpadok és uszodák. A sportrendezvények mellett lehet szervezni több kulturális programot is, mint például:

  • színházi előadást,
  • mozit,
  • cirkuszt,
  • muzeális intézményen kívül rendezett képzőművészeti kiállítást,
  • irodalmi és könyvszakmai rendezvényt,
  • közgyűjtemény, közművelődési intézmény, illetve közösségi színtér által szervezett rendezvényeket,

amennyiben ezeket nem zárt helyiségben szervezik.

A sportrendezvényeknél a nézők a lelátókon kötelesek megtartani a védőtávolságot, ennek értelmében egy soron belül két foglalt ülés között három helyet ki kell hagyni, valamint a különböző sorokban ülők között is meg kell lennie a 1,5 méteres távolságnak. A nézőtéren kívüli területeken is kötelesek ezt a védőtávolságot tartani. A rendelet szerint a szervező felelőssége a védelmi intézkedések betartásához szükséges feltételek biztosítása. Így például, aki a fenti intézkedéseket megszegi, azt a szervező köteles eltávolítani a helyszínről.

Ugyanakkor zenés-táncos rendezvényeket, mint például fesztiválokat és koncerteket, továbbra is tilos megszervezni.

Megosztás