Felújítják a szoborpark alkotásait

A Nagyatádi Kulturális és Sport Központ munkatársai a kijárási korlátozás időszakában a közösségi színterek, épületek karbantartási munkái mellett a nagyatádi szoborparkban lévő szobrok állagmegóvó munkáit is megkezdték.

Az itt található 60 nagyméretű szobor több, mint felét szakszerűen kezelték és festették az intézmény alkalmazottai.

A szobrok festéséhez, felújításához a Prológ Nagyatád Alapítvány félmillió forintos támogatást biztosított, és további ötszázezer forintot szán az alapítvány az itt található szobrok kisebb restaurálási feladataira is. A támogatásból tervezi az intézmény Farkas Ádám: Ködkarcoló (1977) és Eric van Spronsen: Két kocka (1985) című alkotásának restaurálását is.

A szoborparkban található alkotások zöme 40 év körüli, amely nagyjából megfelel a szabadtéri faszobrok várható élettartamának. Az állagmegóvó festéssel és kezeléssel ezt az időszakot szeretnénk meghosszabbítani – mondta Pünkösd Márton, a kulturális központ igazgatója. – A járványveszély időszakában látványosan megnőtt a szoborparkba látogató nagyatádiak száma is. Így az itt folyó munkákról sokan személyes tapasztalatot is szerezhettek.  Az alapítványi támogatás  mellett az intézmény saját forrásaira is támaszkodott, valamint nagyon jelentős munkaidő ráfordítással közel 3 millió forint értékű felújítás valósulhat meg a munkák elvégzésével.

Az idén várhatóan két alkotótábornak ad helyet a szoborpark, amelynek központi épületét is felújítják a kulturális és sport központ dolgozói.   

Megosztás