Itt a tavasz: nap-éj egyenlőség, óraátállítás és zavartalan napsütés

Tegnap késő este beköszöntött a csillagászati tavasz. A tavaszi nap-éj egyenlőség során ugyanakkor nem egyforma hosszú a nappal és az éjszaka. Vasárnap az órákat át kell állítani, ezért egy órával kevesebbet aludhatunk.

A fákon illatoznak a virágok, a parkok, játszóterek megtelnek a gyermekek kacajával. Tegnap este valamivel fél 11 előtt beköszöntött a csillagászati tavasz. A tankönyvek szerint a tavaszi nap-éj egyenlőség március 21-re esik, ám utoljára 2011-ben volt erre példa, azóta március huszadikán köszönthetjük a tavasz kezdetét, 2048-ban pedig még ennél is korábban, március 19-én ünnepelhetjük a természet újjászületését – foglalta össze a met.hu az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

Megjegyzik azt is, hogy a nap-éj egyenlőség a valóságban nem hétfőre esett, hiszen a légkör fénytörő tulajdonsága miatt a Napot a ténylegesnél pár perccel hamarabb látjuk felkelni, valamint pár perccel később lemenni. Egyébiránt ezt a tulajdonságot idegen eredetű szóval refrakciónak nevezzük. Ténylegesen a nappal és az éjszaka hossza pénteken egyezett meg.

A tavasz másik, idén még biztosan csalhatatlan jele a március utolsó vasárnapján esedékes óraátállítás. Az Európai Unió döntése értelmében 2024-ig kell a tagállamoknak eldönteniük, hogy a téli, vagy a nyári időszámítást szeretnének használni. Mindenesetre ezt a határidőt már többször kitolták, mégis, ha nem szól közbe semmi, akkor a mostani lehet az utolsó óraátállítások egyike. Arról egyelőre nincs semmilyen hivatalos információ, hogy Magyarország a nyári, vagy a téli időszámítás mellett teszi majd le a voksát.

Az órákat március 26-án éjjel 2-kor kell egy órával előrébb tekerni, ezért vasárnap egy órával kevesebbet aludhatunk, ami egyben azt is jelenti, hogy hosszabb ideig élvezhetjük a tavaszi napsütést.

Megosztás