Javaslatcsomag a nők elleni erőszak visszaszorítására

Ma van a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. Magyarországon továbbra is súlyos a probléma, ráadásul magas a látens esetek száma. Az ellenzék ezért hét pontos javaslatcsomagot nyújtott be.

Hazánkban minden ötödik nő abúzusnak volt kitéve, az elkövető a legtöbb esetben a férfi partnerük. Jelenleg több mint 200 ezer nő él olyan kapcsolatban, melyben fizikai bántalmazást kénytelen eltűrni. Sok esetben nem történik valódi bejelentés, és nem vizsgálják ki az ügyet. A koronavírus-járvány miatt elrendelt karanténok és kijárási korlátozások a szokásosnál is nehezebb helyzetbe hozták az áldozatokat, márciusban 50 százalékkal növekedett a kapcsolati erőszakhoz kötődő bejelentések száma. Ez a szám várhatóan most, a kijárási tilalom miatt a következő hetekben tovább fog növekedni.

A Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd elnökei által aláírt kiadvány szerint a párkapcsolati erőszakot elszenvedett nők és a halálesetek száma olyan méreteket öltött, hogy azonnali és rendszerszintű megoldásokra van szükség a védelmük érdekében.

Az ellenzéki pártok az alábbi hét pontos javaslatcsomagot dolgozták ki:

  1. Önálló költségvetési alapot kell létrehozni a nők elleni erőszak megelőzésének támogatása érdekében
  2. Meg kell erősíteni a nők elleni erőszak jelzőrendszerét
  3. Bármilyen gyanús esetben hivatalos vizsgálatot kell biztosítani
  4. Bővíteni kell az anyaotthonok kapacitását
  5. Biztosítani kell a rendvédelmi és igazságügyi dolgozók megfelelő szakmai képzését
  6. A családon belül erőszak elleni küzdelem legyen a Nemzeti Alaptanterv része
  7. Növelni kell az iskolapszichológusok számát
Megosztás