Egy pedagógus és egy bölcsődei gondozónő tesztje lett pozitív

Ez lett az eredménye Nagyatádon az első hét célzott tesztelésének. Az óvodai dolgozók mindegyike negatív lett. A koronavírus gyorstesztekkel való szűrését hetente végzik a kormány rendelete szerint.

Hétfőn elkezdődött az oktatási és nevelési intézmények dolgozóinak célzott tesztelése. Ennek igénybevétele önkéntes, nem kötelező jellegű. Országosan összesen 191 ezer főt fognak péntekig vizsgálni. Az elmúlt két napban eddig 116 óvodai csoport számára kellett elrendelni rendkívüli szünetet, és 133 iskolai osztályt állítottak át digitális oktatásra.

Nagyatádon a szociális ágazatban már múlt pénteken elkezdődtek a szűrővizsgálatok: a Rinyamenti Szociális Szolgáltató Központ dolgozóitól vettek mintát. Az intézménynek összesen 116 dolgozója van, ám pénteken az igényelt tesztmennyiség helyett kevesebbet vehettek át, ketten pedig visszautasították a szűrővizsgálatot, így eddig 15-en kimaradtak. A szolgáltató központ vezetője, Ivókné Pintér Melinda elmondta, a következő teszteléseket velük fogják kezdeni. Az első szűrés során egy személy esetében állapították meg a fertőzést, aki egy bölcsődei gondozónő.

Szerencsére az illető tünetmentes, de természetesen amíg nem lesz két negatív vizsgálata, egyelőre otthon fog maradni – mondta el az intézményvezető. – Emellett pedig 10 napos szünetet rendeltünk el abban a bölcsődei egységben, ahol dolgozott, ez 13 kisgyermeket érint, ők is otthon maradnak most megfigyelésre. Továbbá két bölcsődei dolgozót is 10 napos szünetre küldtünk.

A bölcsőde többi egysége továbbra is működik. Az intézményvezető hozzátette, a központhoz tartozó segesdi minibölcsőde dolgozóinak negatív lett az eredménye.

A nagyatádi óvodákban hétfőn végezték el a mintavételeket. Összesen 46 dolgozót teszteltek volna, ebből hárman táppénzen tartózkodtak, ketten pedig nem éltek a lehetőséggel. A vizsgálatokat egyébként nagyatádi harmadéves orvostanhallgatók végezték. Valamennyi tagintézményben csak negatív eredmények születtek.  

A Bárdos iskolában 46 pedagógust teszteltek, és 24-en utasították vissza a mintavételt. Egy tanárnak lett pozitív eredménye, a vele kapcsolatba kerülő két osztály most átmenetileg tantermen kívüli digitális munkarendre állt át. Az Árpád iskola dolgozóinál nem találtak pozitív esetet, tudomásunk szerint csak néhányan nem kértek tesztelést.  

(Nyitókép: Röhrig Dániel)

Megosztás