Keddre akarja tudni a kormány, mely kórházakra van szükség

Már tervezi a minisztérium az egészségügyi ellátórendszer átszervezését: azt kéri a szakmai kollégiumok vezetőitől, mondják meg keddig, hol és hány férőhellyel van szükség a jövőben egészségügyi intézményekre.

A teljes hazai rendszer alapvető átalakításához szükséges álláspontjuk kialakítására pár napot adott az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagozatvezetőinek az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) – ez derült ki abból a levélből, amelyet Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő tett közzé péntek este a Facebookján, írta meg több országos hírportál is.

Az egészségügyi rendszer átalakításának hosszú távú tervéhez kérik a tagozatvezetők javaslatait: a szakmájukban országos lefedettségben hány fekvő- és járóbeteg intézményre van szükség, „milyen kapacitással és geográfiai elhelyezkedéssel”. A rendkívül szűk határidő miatt egyébként a levél írója, Kásler Miklós tanácsadó testületének elnöke elnézést kér.

„Az meg egyébként teljesen mindegy, hogy egy adott régió, kistérség milyen igényekkel tud működni, majd eldönti Magyarország mindenkori legalkalmatlanabb minisztere azon szakmai kollégiumok segítségével, amelyek vezető tagjait ő maga nevezte ki”

– kommentálta a levelet az egészségügyi szakértő, hozzátéve:

„Teljesen szétverték az egészségügyi ellátórendszert a jogállási törvénnyel, így kórházakat, rendelőintézeteket kell bezárni. Ezt meg nem szakmai alapon, hanem ötletszerűen, az igényeket nem ismerve a kialakult mutyik mentén teszik meg.”

A nagy egészségügyi rendszerátalakítás gondolatát a koronavírus-járvány erősítette meg a kormányzatban – fűzi hozzá a Telex. A kormányzati tervek nem ismertek, de a széttagolt kórházi rendszer újragondolása és a kórházi kapacitások csökkentése a várakozások szerint meghatározó része lesz a folyamatnak.

Megosztás