Kormányinfó: hatósági áras tűzifa, 18 fok az állami intézményekben

A lakossági távhő ára nem emelkedik, 10 köbméter tűzifát vehetünk az állami erdészetektől, 25 százalékkal csökkentik a gázfelhasználást az állami intézményekben, amikben maximum 18 fok lehet – hangzott el a kormányinfón.

A ma délelőtti kormányinfón Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette a tegnapi kormányülésen született döntéseket. 

Eszerint az állami intézményekben maximum 18 fok lesz a fűtési szezonban, kivételt képeznek ez alól csak a bentlakásos szociális intézmények és a kórházak. Általános, 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést írnak elő az állami intézményekben és az állami tulajdonú társaságoknál, a minisztereknek két hetük van kidolgozni, hogy a területükön hogyan érhetik el a 25 százalékos csökkentést. Ezzel az intézkedéssel mintegy 200 millió köbméterrel lenne csökkenthető az országos gázfelhasználás. 

Az egyelőre még nincs eldöntve, hogy az iskolákban is 18 fok lesz-e. 

Elhangzott még a témával kapcsolatban, hogy a kormány utasíthatja az MVM-et arra, hogy a jelenleginél kevesebb garanciával adjon gázt az önkormányzatoknak, a miniszter szerint nem elképzelhető, hogy az MVM ne adjon ajánlatot az önkormányzatoknak. 

A jelenlegi áron rögzítik a tűzifa árát, egyelőre csak az erdőgazdaságoknál. Minden háztartás 10 köbméter fát vásárolhat az állami erdészetekben a rögzített áron, efelett pedig a piaci árat kell fizetni, ami vélhetően a nagy kereslet és az ársapka hatására emelkedni fog.

A lakossági távhő ára ezen a télen biztosan nem fog változni, a további emelésekről egyelőre még nincs döntés. Szóba került a kormányülésen a nem lakossági felhasználók távhődíjának emelése, ám Gulyás szerint, ha ezeket a díjakat most felemelnék, az azonnali bezárásokat eredményezne.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

 

Megosztás