Drágulhat a használati meleg víz a távfűtéses lakásokban

Köbméterenként 58 forintos áron kapják a nagyatádi távfűtött lakásokban élők, miközben 274 forint a hideg víz Nagyatádon a lakosságnak. Ez vélhetően nem tartható tovább, de döntés még nem született.

A téma az immár az önkormányzatokat is sújtó rezsidrágulás kapcsán merült föl. A 240 távfűtött lakásban – a három tízemeletes társasházban – élők a mai napig 58 forintért jutnak hozzá az ún. használat meleg vízhez köbméterenként. Ez annak köszönhető, hogy a termálkút vizét használja fel erre a célra a város, és azt adja át a távfűtést ellátó szolgáltatónak.

Csakhogy immár a termálvíz kitermelési költsége is jóval drágább, és még nagyon jelentősen nőni fog. Ezt a többletköltséget érvényesítenünk kell a használati meleg víz díjában, ami a jövőben biztosan nem lesz ilyen kedvező – mondta a képviselő-testület ülésén Ormai István polgármester.

Az energiaár-robbanás következtében a magyar kormány a nyáron úgy döntött, augusztustól az önkormányzatoknak sem biztosítja a csökkentett rezsidíjakat. Emiatt Nagyatádon is költségcsökkentő intézkedéseket kényszerül bevezetni az önkormányzat. Erről tárgyaltak a képviselők tegnap, a soron kívüli ülésükön.

Ott ismét elhangzott, hogy 8-9 éve nem változik a távfűtés díja, pedig a költségei azóta folyamatosan nőttek. A fűtési díj (amit a lakók fizetnek) és a tényleges költség közötti különbözetet ugyanis az állam (végső soron a többi adófizető) odaadja támogatásként a szolgáltatónak egész Magyarországon. Ezt az összeget mindig egy évre előre állapítják meg. Igen ám, de mi fog történni akkor, ha a számítottnál jóval nagyobb lesz az energia piaci ára? Akkor ki fizeti majd a különbözetet? Az állam megnöveli-e azt, és mikor adja oda?

Ide tartozó friss hír, hogy a mai Kormányinfón bejelentették: továbbra sem emelik meg a távfűtés díját a lakosság számára.

További kérdés, mi történik akkor, ha a város bármilyen okból – pl. műszaki meghibásodás – nem tudja biztosítani a termálvizet? Ekkor is szükség lesz a használati meleg vízre. Ennek a tényleges előállítási költségét a fentiek miatt tehát meg fogja állapítani az önkormányzat. Ez ügyben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz fordul.

Nyolc éve nem változott a használati meleg víz díja, amihez Nagyatádon az önkormányzat biztosítja a termálvizet. Csakhogy azt el is kell juttatni egyebek között villanymotorokkal, annak munkadíja is van, mindennek a költségei időközben ötszörösére nőttek – taglalta a polgármester. – Ezt valakinek ki kell fizetni. Nem tehetjük meg, hogy az eddigi áron biztosítjuk a használati meleg vizet, a többi nagyatádi lakos szempontjából is igazságtalan lenne ez – mutatott rá Ormai István polgármester.

Sem a fűtés, sem a használati meleg víz biztosítása nem az önkormányzat dolga, hanem a lakosságé, ahogy az összes többi lakóingatlan esetén. A testületnek pedig az egész város érdekét figyelembe véve kell döntenie, zárta le a témát a polgármester.

Depositphotos
Depositphotos

 

 

Megosztás