Kormányinfó: járványügyi szempontból a legbiztonságosabb ország vagyunk

A kormány szerint a fertőzések számának ugrásszerű növekedését nem fogja követni a súlyos megbetegedések és az elhunytak számának hasonló növekedése. A veszélyhelyzetet azért meghosszabbítják, derült ki a Kormányinfón.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a keddi kormányülés után kivételesen ma tartott Kormányinfót. Ezen elhangzott: még mindig van 400 ezer 60 év fölötti, aki nem oltatta be magát. Eddig 5,8 millióan kapták meg az első oltást.

Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb és legszabadabb országa járványügyi szempontból, a kormány nem kívánja a lezárások politikáját folytatni – mondta Gulyás. Szerinte a fertőzések számának ugrásszerű növekedését – az oltásnak hála – nem fogja követni a súlyos megbetegedések és az elhunytak számának hasonló növekedése.

Ugyanakkor a kormány a Parlament elé terjeszti a veszélyhelyzet meghosszabbítását, erre szerinte azért van szükség, hogy gyorsabban reagálhassanak.

Az ATV kérdezte, mit tekintenek fő kritériumnak az esetleges szigorításnál: a fertőzöttek számát, a kórházba vagy lélegeztetőgépre kerültek számát, vagy a halottak számát. Gulyás erre nem adott konkrét választ, azt mondta, pontosan megnézték a tegnapi napon elhunytak esetében, hogy kinél okozott ténylegesen halált a koronavírus.

Az is kiderült, hogy a vadászati világkiállítás mentesül a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések alól. Az ezt tartalmazó kormányrendelet-módosítás kedden jelent meg a Magyar Közlönyben.

Mindeközben régiónkban egyre súlyosabb a járványhelyzet, a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében szigorítások jöhetnek a szomszédos országokban, számolt be a Portfolio.

Szlovéniában minden negyedik vírusteszt pozitív eredmény hozott, a növekvő esetszámok miatt szerdától szigorodnak a járványügyi szabályok is.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban keddre 974 új esetet azonosítottak.

Romániában a kéthetes mozgóátlag több mint kétszeresére ugrott, kedden megközelítette a négyezret az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőződések száma, a haláleseteké pedig a százat közelíti.

Egyre aggasztóbb a járványhelyzet Szerbiában, és további romlás várható, a következő két hétben jelentősen nő majd az új fertőzöttek száma – jelentette ki az ország legismertebb járványügyi szakértője a szerbiai közszolgálati televízió keddi beszámolója szerint.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

 

Megosztás