Koronavírus: épp csak azokat nem védtük meg, akiket kellett volna

A reprezentatív vizsgálat szerint alig volt koronavírus Magyarországon, mégis rengetegen meghaltak. Azért, mert az igazi célcsoport védelem nélkül maradt, azokat védtük, akik nem szorultak rá – értékeltek a szakértők.

Két hónap után pedig most úgy nyitunk, hogy érdemi kérdésekben nem léptünk előre. A vírust sem kimutatni nem tudjuk nagy magabiztossággal, költséghatékonyan, sem megakadályozni a terjedését. Nem ismerjük a hatásmechanizmusát, sem a terjedési sajátosságait – hangzott el a Covid-19 járvány társadalmi gazdasági hatásait górcső alá vevő szakmai konferencián hétfőn – számolt be a napi.hu.

Nem tudtuk megakadályozni az intézmények átfertőzését, nem tudtuk megvédeni az intézményekben élő időseket a vírustól – mondta Molnár Márk Péter egészséggazdaságtani szakértő a Magyar Egészséggazdaságtani Társaság (Meta) konferenciáján. – Olyan adatokat osztunk meg egymással, amelyek teljesen esetlegesek, sötétben tapogatózunk.

Az utólagos felmérésből már látszik, hogy nagy számban nem is volt itt ez a vírus, amikor elkezdtünk görbét laposítani – mondta az előadó. Az elsietett lezárás mellékhatásairól, az egészségveszteségekről, több százezer elmaradt ellátásról, indirekt következményekről még elméleti okfejtések sem születettek – tette hozzá.

Hiába zártuk be a gyárat, ha hagytuk, hogy az első napokban megfertőződött orvosok ezreket kezelgessenek védőfelszerelés nélkül – magyarázta Molnár Márk Péter. Ha az egészségügyben dolgozókat nem védjük szűréssel, felszereléssel, izolációval, eszkalálódik a járvány. Miután a Covid-19 nem tűnt el, a vakcina pedig még sehol, a vírussal való fenntartható és értelmes együttélés lehet a cél, s nem azt kell megvédeni aki fél, hanem aki veszélyben van – hangsúlyozta Molnár Márk Péter.

Óriási erőforrásokat költöttünk arra, hogy az utolsó Covid-19 áldozatot is megmentsük, miközben évek óta nap mint nap lemondunk betegekről pénzhiány miatt – magyarázták az egészségügyi közgazdászok. Csak eszközbeszerzésre 400 milliárd forintot fordítottunk, ami kiteszi az ország egész évi gyógyszerkasszájának összegét – mutatott rá Bodrogi József egészségügyi közgazdász.

Leállítottuk az egész gazdaságot, hogy néhány tízezer embert meg tudjunk menteni, miközben járvány nélkül is több tízezres az elkerülhető halálozás évente Magyarországon – jegyezte meg Dózsa Csaba.

Az egészség-gazdaságtan rámutathatott volna, hogy mi az ára, ha esetleg több száz ezres populációban maradnak el bizonyos beavatkozások, annak érdekében, hogy 15-20 ezer idős, szintén krónikus beteget megmentsünk.

A szakértők egyetértettek abban, hogy a pandémia velünk marad, ezért sürgető a telemedicina, a távfelügyeleti rendszer, illetve a krónikus és az otthoni ellátás modernizációja.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

 

Megosztás