Lehetséges a gerincsérv gyógyítása műtét nélkül?

A válasz egyértelműen igen. A gerincsérv gyógyítása műtét nélkül lehetséges, sőt nagyon gyakori a gyógytorna kezeléseknek köszönhetően. (x)

Természetesen minden eset más, a szükséges kezelést, a gyógyulás felé vezető utat szakembernek kell kijelölnie.

A gerincsérv szinte minden esetben porckorongsérvet (discus hernia) jelent, ugyanis a gerincsérv kifejezés egy tágabb fogalom, amelyből még nem derül ki a sérv pontos helye. A pontos megnevezés tehát a porckorongsérv lenne, amely a leggyakrabban érintett területet a porckorongot határolja be.

Gerincsérv akkor alakul ki, amikor a porckorongok között található zselés anyag leszakad, majd elmozdul a porckorongtól. A Gyógytornászom rendelő szerint „McKenzie gyógytornával műtét nélkül, maradandóan meggyógyulhat gerincsérve”.

Melyek a gerincsérv kiváltó okai?

Egyre gyakoribb a mozgásszegény életmód, amely aztán a gerincsérvet az egyre gyakoribb betegségek közé emeli, hiszen a rendszeres mozgás hiányában a gerinctámasztó izmok nem elég erősek, nagyobb eséllyel alakulhat ki porckorongsérv.

Munkakörtől függően – de akár már a szabadidőnkben is – rengeteget ülünk a számítógép előtt. Ez még önmagában csak egy dolog – értékelje mindenki a saját életmódja alapján -, azonban a nagyobb bajt a helytelen ülési pozíció jelenti. Ha a gerinc folyamatos és erőteljes terhelést kap, akkor ennek következményeként kialakulhat a gerincsérv.

Egyre többet használjuk az okostelefonunkat is, ami szintén hatalmas problémát okoz a helytelen testtartás miatt. A lehajtott fejjel történő telefonozás megterheli a nyaki porckorongokat és ez nyaki gerincsérv kialakulásához vezethet. Innen ered az SMS nyak kifejezés, amely arra a testtartásra utal, amikor a nyak 30-60 fokban előredől, a fej súlya pedig folyamatosan terheli a nyaki gerincet.

Gyógyítható a gerincsérv műtét nélkül?

A fentiekben csak pár olyan dolgot említettünk, amely a gerincsérv kialakulásához vezethet, de már ezekből is látszik a megelőzés, a helyes testtartás és a rendszeres mozgás fontossága.

A mechanikai diagnózis terápia, más néven McKenzie terápia az a széles körben elterjedt kezelési módszer, amely megoldást jelenthet az Ön esetében is, azonban ezt csak szakképzett gyógytornász és orvos végezheti.

Ennek lényege az, hogy gerincsérv esetén meghatározott irányú ismételt mozgások segítségével az elmozdult porckorongot a helyére mozdítják, így felszabadítva a nyomás alatt lévő idegeket.

Szükséges egy állapotfelmérés a McKenzie terápia előtt

Az állapotfelmérés során a gyógytornász részletesen kikérdezi Önt a panaszok helyéről, a fájdalom jellegéről, intenzitásáról, majd egy alapos mozgásvizsgálatot követően elkezdődik a terápia alkalmazása. Ennek során először a terapeauta végzi el a szükséges gyakorlatokat, végül a mozdulatok betanítása következik, amit aztán egyedül, otthon kell meghatározott gyakorisággal végezni.

A gyógyulás ideje függ a probléma súlyosságától és helyétől, de már pár alkalom után érezhető a McKenzie módszer hatékonysága.

(Szponzorált tartalom.)

Megosztás