Köztisztasággal kapcsolatos rendeletet fogadott el a képviselő-testület

Csütörtökön tartotta ülését Nagyatád képviselő-testülete, ahol egyebek között elfogadtak egy új rendeletet, amely a köztisztasággal, illetve az elhagyott hulladék felszámolásával kapcsolatos, és október 1-jén lép életbe.

Júliust megelőzően az önkormányzatoknál volt a hulladékgazdálkodással kapcsolatos szabályok, feltételek, munkamódszerek meghatározása, ám az állam a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-nek koncesszióba adta ezt a feladatot 2058-ig, azaz 35 évre. Emiatt drasztikusan emelkedtek a közületek számára a hulladékgazdálkodással kapcsolatos költségek.

Július 1-ig az önkormányzatok határozták meg az edényméreteket, hogy hányszor viszik el a hulladékot egy héten, vagy egy hónapban, továbbá számos gyakorlatias dolog is az ő hatáskörükben volt. Ezekben a kérdésekben most már egyetlen önkormányzatnak, így a nagyatádinak sem maradt hatásköre.

Két dologban maradt meg az önkormányzati hatáskör: a közterületek tisztántartásával, valamint az elhagyott hulladékkal kapcsolatban. Éppen ezért fogadott el a képviselő-testület egy rendeletet csütörtökön, ami egységesen kezeli a közterületek tisztántartására vonatkozó szabályokat, illetve a közterületi hulladékok kérdését.

– A rendelet egységes, jól érthető, áttekinthető – fogalmazott Ormai István. – Ami alapvetően eddig is így volt, az a lakóingatlan előtt lévő járda, a lakóingatlan előtt lévő zöldterület az úttest széléig történő tisztántartása. A fűnyírás, a hóeltakarítás, a síkosságmentesítés az ingatlan tulajdonosának a feladata. Minden más terület karbantartása az önkormányzat feladata.

A rendelet szankcionálási lehetőségeket is tartalmaz, de – ahogy a polgármester elmondta – ez nem is másodlagos, hanem ötödleges kérdés, a fő dolog az, hogy el legyenek végezve ezek a feladatok.

A közterületi hulladékok kérdésével kapcsolatban úgy látja: az elmúlt egy hónapban sokat javult a helyzet, azt kérte a nagyatádiaktól, hogy folytassuk a közös munkát.

– Az a kérésem, hogy a hulladékot a hulladékgyűjtőbe helyezzük, ne rakjuk mellé, különösen ne lomot, ugyanis a lom nem tartozik sem a háztartási, sem a szelektív hulladékok közé. Mindenki „gazdálkodjon” a hulladékával, mindent oda rakjon, ahova rakni kell, és akkor sokkal jobb helyzetbe kerülünk. Két dolog lehetséges, ha nem így történik. Az egyik az, hogy minden jóérzésű ember számára elfogadhatatlan állapotok alakulnak ki. A másik, hogy az önkormányzat összeszedi, de ez mérhetetlenül sokba kerül, sokkal többe, mint a hulladék tulajdonosának. És nem az önkormányzatnak, hanem a nagyatádiaknak kerül sokkal többe, mert ez a nagyatádiak pénze – mondta a polgármester. – Köszönöm az eddigi az együttműködést és megértést, dolgozzunk tovább ezen.

Az október elsejétől életbe lépő rendelet ide kattintva érhető el, az hulladékudvarokkal kapcsolatban itt írtunk, arról pedig, hogy mikor lesz az őszi lomtalanítás Nagyatádon, itt számoltunk be.

Megosztás