Magyarországon volt a legnagyobb a felvásárlási láz az unióban

A járvány kezdetekor kétszeresére nőtt a magyar kiskereskedelem az uniós átlaghoz képest. A forgalom az 1. negyedév végén a pánikvásárlás hatására hatalmas ugrott – pedig annak csak az utolsó heteiben jelent meg a vírus.

 

A Nielsen negyedéves jelentése szerint a kiskereskedelemben mért forgalom 17,7 százalékkal növekedett, szemben az uniós átlaggal, ami csak 9,8 százalék volt. Különösen az élelmiszerpiacon (12,3 százalék) és a vegyi áruk piacán (17,3 százalék) volt érezhető nagy változás, ami azért is kiemelkedő, mert az első negyedév jelentős részében meglehetősen döcögős volt a forgalom. Majd miután felbukkant a vírus az utolsó hetekben, megindultak pánikvásárlások, ezek dobták meg a negyedéves adatokat. Ennek köszönhetően minden korábbi rekordot megdöntött az első három hónap.

No persze ezek után áprilisban hatalmasat zuhant a boltok forgalma, a Központi Statisztikai Hivatal szerint akkor 10,2 százalékos volt a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest, ahogy egy sor üzlet bezárt – írta a HVG.

Nagyatádon is megfigyelhető volt a boltok kifosztása: a járványhelyzet kihirdetésekor hatalmas sorokban álltak az emberek az üzletekben, a lisztes polcok kiürültek, a drogériákban kifogytak a kézfertőtlenítőkből.

A veszélyhelyzet kihirdetésekor készült videóban a boltok megrohanásával is foglalkoztunk. 

Megosztás