Szén-monoxid gyülemlett fel egy nagyatádi lakásban

Megszólalt az érzékelő szerda délután egy Koch Róbert utcai lakásban. A bentlakók azonnal elhagyták az épületet, a kiérkező tűzoltók lekapcsolták a kazánt. Személyi sérülés nem történt.

Két nagyatádi lakos életét mentette meg a jól működő szén-monoxid jelző. Tegnap délután a Koch Róbert utcában egy társasház harmadik emeleti lakásában szolalt meg az érzékelő. A helyszínre érkező nagyatádi hivatásos tűzoltók légzésvédelmi öltözetben méréseket végeztek, és a lakásban kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. Ezt követően a kazánt lekapcsolták, a lakást kiszellőztették és a helyszínre kéményseprőt kértek. Légzésvédelem és zárt nyílászárók mellett újra méréseket végeztek, és megállították, hogy már nincs jelen a mérges gáz.  A kéményseprő és a gázszolgáltató szakembere megtiltotta a gázkészülék és az égéstermék-elvezető további használatát annak kijavításáig.

A szén-monoxid-mérgezés veszélye egész évben fenyeget, mivel több háztartásban egész évben gázüzemű, fali vízmelegítővel, kazánnal állítják elő a meleg vizet. Fontos, hogy klímát, páraelszívót, vagy beépített szagelszívó-ventilátort szakember telepítsen, hiszen ezek együttes használata is befolyásolja a lakás légáramlását. A nyári melegben lecsökkenhet a kémény huzathatása, így fokozott a veszélye annak, hogy visszaáramlik a szén-monoxid a lakótérbe.

A tűzoltók tapasztalatai szerint minden negyedik szén-monoxid-mérgezéses eset a fürdőszobában történik. Az ott üzemelő fűtőkészülékek, kombi gázkészülékek, illetve az átfolyós rendszerű vízmelegítők a mérgező gáz elsődleges forrásai.

Megosztás