Mától ismét harmadfokú hőségriadó

Várhatóan szombat éjfélig lesz érvényben. Nagyatád környékén 37-38 fokos hőséggel tetőzik a kánikula. Csapadékra nincs kilátás.

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve szombat éjfélig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A Nemzetei Népegészségügyi Központ felhívja az emberek figyelmét, hogy a hőség kiemelten veszélyes az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre.

A kánikula idején – kiemelten 11-15 óra között – tartózkodjunk hűvös helyen, kerüljük a szervezetünket terhelő fizikai munkát, zuhanyozzunk naponta többször langyos vízzel.

A kritikus időszakban a strandolók is vonuljanak árnyékba, használjanak magas faktorszámú napvédő krémet és felhevült testtel semmiképp se ugorjanak vízbe – kéri a Katasztrófavédelem.

Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval közlekedők, vigyenek magukkal több, lehetőleg hűtött folyadékot. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

A nagy hőségben a növényzet is szárazabb, könnyebben meggyulladhat, egymást érik a több száz hektáros szabadtéri tüzek. Idén nyáron már 3660 tűz keletkezett a szabadban, ezért kérik, hogy a hőségriasztás ideje alatt a természetben inkább senki ne gyújtson tüzet.

(Címlapkép: depositphotos.com)

Megosztás