Minden nyolcadik fertőzött egészségügyi dolgozó

Eddig összesen 85 kórházi ellátásban alkalmazott személynek lett pozitív a COVID19 tesztje. A járványügyi akcióterv részeként minden egészségügyi dolgozó 500 ezer forint egyszeri juttatásban részesül.

 

Újabb lényeges információ derült ki a szombati kormányinfón: Gulyás Gergely miniszter egy kérdésre válaszolva közölte, hogy

Magyarországon eddig 85 egészségügyi dolgozó fertőződött meg a koronavírussal.

A tegnapi adatok szerint 678 volt az összes regisztrált magyarországi fertőzöttek száma, ami viszont azt jelenti, hogy a 12,5 százalékuk kórházi dolgozó. Vagyis minden 8. pozitív koronavírusteszt egy egészségügyi dolgozó jelent. Viszonyításképp: az olaszországi adatok szerint 124 ezren fertőződtek meg, egy március 19-i felmérés szerint a 9 százalékuk volt egészségügyi dolgozó. A tény, hogy egy járványügyileg annyira elharapózott helyen, mint Olaszország, kisebb arányban fertőződtek meg a kórházi ellátást végzők, mint Magyarországon, mindenestre nyugatalító. Persze valószínűbb, hogy ez továbbra is az elégtelen tesztelések számából fakad: eddig csak megközelítőleg 20 ezer tesztet végeztek hazánkban. A látens fertőzöttek száma a valóságban sokkal magasabb lehet.

Gulyás Gergely azt is bejelentette: járványvédelmi és gazdaságvédelmi alapot hoznak létre. Az új költségvetésből 70 milliárdot az egészségügyi dolgozók anyagi támogatására fogják fordítani: júniusban 500 ezer forintos egyszeri juttatásban részesülnek, novemberben pedig 20 százalékos béremelést kapnak.
A Magyar Orvosi Kamara közleményben reagált erre: elismerik, hogy nagy segítség az orvosoknak a mostani juttatás, de ez nem oldja meg a magyar orvostársadalom fő problémáit. A közlemény szerint azért egy tartalékait teljesen felélt egészségügy néz szembe a járvánnyal, mert egy kezdő orvos jelenleg nettó 964, egy 6 éves tapasztalattal rendelkező szakorvos pedig 1742 forintos nettó órabérért dolgozik. Rövidtávon a MOK szerint bérrendezéssel el kell érni az osztrák orvosi bérek felét. Csak ezzel lehetne megállítani a hazai orvosok kivándorlását: a kamara attól tart, hogy veszélyhelyzet elmúltával jelentős részük el fogja hagyni a közfinanszírozott egészségügyet. Bár a mostani juttatás sokak számára jelent komoly segítséget, de a magyar orvostársadalom bajaira nem egy nagy fehér boríték jelenti a megoldást – olvasható a közleményben.

A nyitókép illusztráció.
Fotó: Röhrig Dániel

 

 

Megosztás