Több mint 100 saját készítésű szájkendőt osztott szét két nagyatádi

A bodvicai közösségi ház udvarában lehetett ingyen átvenni a kézzel varrt szájkendőket. A két önkéntes hölgy a gyerekekre is gondolt: színes mintás maszkokat is készítettek.

Sokan fogtak bele a szájmaszkiparba koronavírus járvány idején, hiszen ez az áru most globálisan hiánycikké vált. Már korábban tudósítottunk arról, hogy több nagyatádi is tűt, cérnát ragadott és csatlakozott a szájkendő mozgalomhoz. Köztük van az a két atádi hölgy is, akik tegnap több mint 100 szájkendőt osztottak szét: délelőtt 10 és 11 óra között várták a bodvicai közösségi ház udvarán azokat, akik a járvány idején nem tudnak szájmaszkhoz jutni. A kendők gumival rögzíthetők az arcon, pamutból készültek, két rétegűek, moshatóak és vasalhatóak. Készítőik ingyen osztották a rászorulóknak. Gáborné Frühwirth Marika és Kálmánné Beke Emőke most már több hete varrják a maszkokat.

Ingyen vihették a szájkendőket
Ingyen vihették a szájkendőket

Már azelőtt is több tucatot készítettünk, most pedig 100-nál is többet osztottunk szét, szóval elég sok készült – nyilatkozta az Atádhírnek Marika néni.  – Egy maszk készítése így sok gyakorlás után nagyjából 20 percet vesz igénybe, úgyhogy rengeteg munkaóránk van benne.  Az embereket személyesen hívtuk meg, és a közösségi ház hirdetőtábláján is jeleztük az eseményt. Sokan jöttek érte – persze szigorúan a másfél méteres távolságot betartva, és szájkendőt viselve. A maradékot kiakasztottuk a kerítésre, ezek szabadon elvihetők.

Marikáék ügyeltek a higiéniára: kimosva és becsomagolva adták át a maszkokat
Marikáék ügyeltek a higiéniára: kimosva és becsomagolva adták át a maszkokat

A szájmaszkokat kimosva, kivasalva és becsomagolva adták át. Marika és Emőke a gyerekre is gondoltak: most olyan méretű szájkendők készítésén fáradoznak, amely kisebb méretű és színes minták vannak rajta.

­– Múltkor láttam egy hölgyet az utcán, babakocsival sétáltatta a gyerekét. Ő viselt szájmaszkot, de a pici nem. Gondoltuk, biztosan nagy szükség lenne most olyan szájkendőkre, ami jó az ovisoknak, babáknak – mesélte Marika néni. 

Néhány prototípust már most is kiosztottak. Most ezek nagyobb volumenű gyártására készül a két hölgy. Abban bíznak, hogy két héten belül ezeket is tudják már nagyobb mennyiségben osztani.

Megosztás