Miniszter: megkezdődött az egészségügy átalakítása

A jelek szerint mégis napirenden vannak azok az átalakítási tervek, amelyek kapcsán egy kormányzati munkaanyag szivárgott ki novemberben. Abban két nagyatádi aktív fekvőbeteg osztály megszüntetése szerepelt.

Mint ismert, az Atádhíren novemberben számoltunk be róla, hogy az egészségügyi ellátórendszer átalakításához készült munkaanyagban ez szerepel:

„A Nagyatádi Kórház esetében a jövőben az aktív belgyógyászat és sebészet megszüntetése javasolható. Ugyanakkor a helyben elérhető egynapos sebészetet, krónikus ellátást, rehabilitációt és pszichiátriát kellene fejleszteni. Az egynapos sebészet mellett a megerősített járóbeteg-szakellátás és diagnosztika (labor, RTG, UH, CT) is indokolható.”

Emiatt Ormai István polgármester levelet írt az egészségügyért felelős államtitkárnak. Ebben kifejtette: elfogadhatatlan a kórház két osztályának a megszüntetésére tett javaslat, ezek nélkül ugyanis az egészségügyi ellátás perifériájára szorulnának a dél-somogyi emberek.

Az országos sajtóban is megjelent átalakítási terveket cáfolva az Emmi még akkor azt írta: a kormány előtt ilyen előterjesztés nem járt, a kormány ilyen előterjesztést nem tárgyalt. Ma viszont ezt jelentette meg az MTI: – Az ellátórendszer korszerűsítésével, a hozzáférhetőség javításával és az ezeket lekövető finanszírozás bevezetésével elkezdődött az egészségügyi struktúra átalakítása – közölte ma az emberi erőforrások minisztere budapesti sajtótájékoztatóján. 

Kásler Miklós elmondta: a kormány tavaly év végén 36,6 milliárd forintot biztosított a struktúraváltás első lépéseihez, a fekvő-, a járóbeteg-intézmények, valamint a korszerű diagnosztikai tevékenységek finanszírozására. 

Karácsony előtt jelent meg az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányhatározat, amely szerint a kabinet az egészségügy finanszírozási rendszerének és ellátási struktúrájának teljes átalakítására készül – emlékeztetett a Portfolio. A kormány célja az, hogy olyan átfogó és fenntartható finanszírozási rendszer jöjjön létre a járó- és fekvőbeteg ellátásban egyaránt, amelyben elkerülhető az adósság újratermelődése.

Az átalakítás nyolc pontja
1. Az EMMI-nek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közreműködésével és az Állami Egészségügyi Ellátó Központtal karöltve azonnali határidővel meg kell vizsgálnia az egészségügyi beavatkozások tényleges költségeit, hogy valamennyi szakmában ahhoz igazodhassanak a szolgáltatások finanszírozása.
2. A minisztériumnak és egészségbiztosítónak június 30-ig javaslatot kell tenni egy valós, ellátási eseményekhez igazodó módszertanra, s a rászabott megfelelő teljesítményvolumen-keretek átalakítására.
3. Szintén június 30-ig javaslatot kell tenni a járó- és fekvőbeteg ellátásban bevezetendő minőségi indikátorokra és az ahhoz igazodó finanszírozásra.
4. A minisztériumnak június 30-ig kell javaslatot tennie a krónikus ellátás rendszer szükségletekhez igazodó átalakítására.
5. Márciusig 31-ig adósságmenedzsment programot kell megfogalmazni az állami intézmények számára, mely négy minisztert is érint: EMMI, PM, Honvédelmi Minisztérium, felsőoktatásért felelős miniszter. 
6. Szintén március 31-ig erőforrást kell találni a szolgáltatók felügyeletét és irányítását megalapozó kontrolling és monitoring rendszer kialakításához.
7. Június 30-ig korszerű egészségügyi ellátási folyamatokat és formákat támogató jogszabályi környezet kell kialakítani, a kapacitásokat és a betegutakat hozzá kell igazítani az egyes térségek lakosság számához és szükségleteihez (EMMI, honvédelmi és felsőoktatásért felelős miniszter).
8. Október 31-ig végrehajtani a traumatológiai, érsebészeti és a laboratóriumi ellátás struktúrájának és a finanszírozásának az átalakítását.

Ezek után kíváncsian várjuk, milyen konkrét intézkedések érintik majd a Nagyatádi Kórházat és a meglehetősen hátrányos helyeztben lévő dél-somogyi térség 70 ezer lakosát.

                                                   Fotó: Röhrig Dániel

Megosztás