Díszmadarak A-tól Z-ig: arapapagájtól a zebrapintyig

Rekord számú résztvevővel zajlott az idei galamb- és díszmadár tenyésztők kiállítása: több mint 1800 kisállatot lehetett megtekinteni a sportcsarnokban. A rendezvény már nemzetközi szinten is vonzza a résztvevőket.

Díszbaromfik, törpenyulak, ritka galambfajták – csak néhány példa a 2020-as galamb- és díszmadár-kiállítás repertoárjából. A péntektől vasárnapig tartó találkozóra összesen 186 tenyésztő hozta el a kisállatait, melyeket a Városi Sportcsarnokban mutattak be. Számos különleges állatfajt tekinthettek meg a nagyatádiak, összesen 1871 egyedet.

Szebbnél szebb galambokat állítottak ki
Szebbnél szebb galambokat állítottak ki

Ebből 178 díszmadarat, 104 díszbaromfit, 59 nyúlfajtát, valamint 84 különleges galambot. Utóbbiból nagy érdeklődésre tett szert az ősi magyar óriásgalamb, mely Magyarország büszkesége, egyben ez a madár szerepel az országos egyesület emblémáján is. A találkozót szervező nagyatádi Galamb-, Díszállat-, és Kisállattenyésztők egyesületének elnöke, Horváth Csaba szerint az idei rendezvény minden korábbit felülmúlt létszám (tenyésztők és állatok egyaránt) tekintetében.

A tenyésztők, középen a nagyatádi egyesület elnöke, Horváth Csaba
A tenyésztők, középen a nagyatádi egyesület elnöke, Horváth Csaba

Kétévente szoktuk megrendezni a kiállítást, most már több mint húsz éve. Az első alkalommal csak néhány száz állatunk volt, most pedig már majdnem annyian voltak, mint az országos rendezvényen, ami nagy szó. A tenyésztők már nemzetközi szinten is ismerik Nagyatádot, idén is több külföldi is részt vett a kiállításon: Olaszországból, Szlovéniából, Horvátországból, Szlovákiából, Erdélyből, Németországból, Ausztriából és Csehországból is. Sőt, az egyik bíráló, Christopher Schütz, egyenesen Ausztráliából érkezett – mesélte az elnök.

A bírák között voltak még a magyar King Klub, a Budapesti Glambfajták Klubja és a Magyar Óriás Fajtaklub tagjai is, több nemzetközileg is elismert tenyésztő.

Fotók: Györke József

Megosztás