Munkaügyi válság: minden harmadik magyar érintett

Egy uniós kutatás szerint a magyarok 43 százaléka vallja, hogy csökkent a jövedelme a járvány miatt, és a válaszadók 35 százaléka el is vesztette a munkáját részben vagy egészben.

 

Egy ma közzétett uniós közvélemény-kutatás szerint sokat vesztettek a magyarok a járvány kitörése óta, és az uniós átlaghoz képest ismét alulteljesítünk. Az Európai Parlament kérésére valamennyi tagállamban elvégezték az online kutatást csaknem 25 ezer fő bevonásával. Ebből kiderült, hogy minden harmadik (35%)  magyarnak megszűnt valamilyen állásviszonya, 43 százalékuknak pedig csökkent a jövedelme. Az uniós átlag ehhez képest 21, illetve 28 százalék volt. Hasonló mértékű jövedelemcsökkenésről számoltak be a spanyolok, a bolgárok és a görögök. A legjobban teljesítő ország Luxemburg volt, az itt élőknek csak 14 százaléka panaszkodott alacsonyabb bérezésről.

A hitelmonatórium ellenére a magyarok 22 százalékának jelentett gondot a hiteltörlesztés, az uniós átlag ebben a kérdéskörben 14 százalék volt.

Ennél is elkeserítőbb adat, hogy hazánkban minden ötödik embernek gondot jelentett, hogy a napi betevőt előteremtse és ételt rakjon az asztalra. Az uniós válaszadók esetében csak 8 százaléknál merült fel hasonló probléma.

 

Megosztás