Napi 200 magyar COVID-halottat jeleznek decemberre

A világ első számú járványmodellező kutatóintézete előrejelzése szerint szerint katasztrofális fordulatot vehet a magyarországi koronavírus-járvány. Már most többen halnak meg nálunk koronavírusban, mint Ausztriában.

A Washingtoni Egyetemen működő Egészségmérési és -értékelési Intézet (IHME) úgy találta, hogy ha a jelenlegi trendek folytatódnak, nagyon hamar katasztrofálissá fog válni a helyzet – idézi a Magyar Hang. Az év végéig több mint 12 500 halálos áldozata lehet a járványnak, a november végére várt tetőzéskor 35 ezren fognak ténylegesen megfertőződni (tehát az azonosított és az azonosítatlan fertőzöttek együtt), és 220-an fognak meghalni naponta.

És ez még csak nem is a legrosszabb forgatókönyv, miközben még így is jóval meg fogja haladni a kórházi kezelésre szoruló betegek száma a rendelkezésre álló kapacitásokat. A napi halálozások számának tetőzését a jelenlegi trendek alapján november 19-re teszik, amikor várhatóan 210-nél is többen fognak naponta elhunyni a Covid-19 következtében (lila vonal). Ha mindenki viselne maszkot, a csúcsot ki lehetne tolni december elejére, és alapvetően jelentősen kevesebb embernek kellene meghalnia (zöld vonal). Ha szabadjára engedik a járványt, karácsonykor lesz a legrosszabb a helyzet, 550 napi halottal (piros vonal). De ebbe belegondolni is rossz.

Közben a 444.hu arról ír: a járvány második hullámában sokkal több áldozata van a járványnak Magyarországon, mint az Orbán Viktor által labornak tekintett Ausztriában. Augusztus 20-a óta nálunk 203-an hunytak el a járványban, Ausztriában 80-an. Mivel nyugati szomszédunknál majdnem egymillióval kevesebben laknak, lakosságarányosan így még rosszabb a mutató. 

A második hullámban Magyarországon egymillió főre 20 áldozat jut, Ausztriában 9. Ami feltűnő még: Magyarországon augusztus 20-a óta egymillió főre 28 434 vizsgálatott végeztek, Ausztriában 70 674-et.

Megosztás