Európában a Dél-Dunántúlon halnak meg legtöbben rákban

Megdöbbentő adatokat mutat az Eurostat kimutatása: a 100 ezer lakosra jutó rákban elhunytak számát tekintve az első tíz régióban mind a hét magyarországi szerepel. A legrosszabb helyen pedig éppen a Dél-Dunántúl.

A rákban elhunytak számánál tehát nem csak az a durva, hogy az első négy helyen kizárólag magyar régiók szerepelnek, hanem az, hogy a legrosszabb mutatókat a dél-dunántúli produkálja a több mint háromszáz európai régióból. A magyarokon kívül csak egy horvát, egy skót és egy szlovén térség szerepel még az első tízben – írja az Átlátszó az európai statisztikai szervezet  kimutatásai alapján.

null

A krónikus betegségekben elhunytakra vonatkozó számok hasonlóan lesújtóak: az észak-magyarországi régióban halnak meg bennük a legtöbben, ráadásul a hét magyar régióból öt is benne van a tíz legmagasabb számot mutató európai régióban. Itt a Dél-Dunántúl a 8. legrosszabb mutatókkal rendelkezik.

A statisztika 2015-ös adatokat mutat, mivel az Eurostat statisztikái általában két-három éves késéssel jelennek meg területekrelebontva. Azt, hogy azóta javultak, vagy romlottak-e a hazai mutatók, nem tudjuk.

Megosztás