Parazitavasz!

Emberre is veszélyes paraziták bújnak elő téli rejtekhelyükről a tavasz kezdetével. A szakértők szerint fontos a megfelelő elővigyázatosság. Természetben tett séták után ellenőrizzük magunkat és kedvenceinket!

Kullancs, atka, férgek, bolha, szúnyogok… háziállataink mindennapjait ugyanúgy megkeserítik az élősködő vérszívók, mint a miénket. Ezek egy része akár egészségünkre ártalmas kórokozókat is terjeszthetnek. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője azt javasolja, hogy házi kedvenceink mellett egy – egy séta után érdemes magunkat is átvizsgálni.

A közhiedelemmel ellentétben, miszerint a kullancs csak erdei séták alkalmával a fákról pottyanhatnak ránk, akár a városon belüli kert füves területén is a lábszárunkra mászhat. A kedvenceinket kínző bélférgek egy része az embert is megbetegítheti. Szerencsére ezen élsőködök döntő százalékát elűzhetjük, kiirthatjuk a környezetünkből a megfelelő irtószerek, permetzőszerek, tabletták, nyakörvek használatával. A férgességet a kutyák esetében két tablettakúrával meg lehet előzni, melyhez nagyon olcsón lehet az állatorvosnál hozzájutni, sok esetben ingyen is adják.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület egy közleményben megfogalmazta a leghatásosabb módszereket a paraziták féken tartására, illetve tájékoztatta a lakosságot a leggyakoribb élősködök tulajdonságairól.

„- utcai sétákon használt cipőt lakótérhez érve le kell venni, a cipő talpával fekália, azzal pedig bélféreg pete is a lakásba vihető,
– házi kedvenceinket rendszeresen féregteleníteni kell, ezáltal otthonunkban csökken a fertőződés veszélye,
– szúnyog, bolha, kullancs ellen használjunk házi kedvenceink számára riasztószereket, sok kellemetlenség mellett így a szívférgesség is megelőzhető,
– kirándulások alkalmával használjunk emberre és állatra is riasztószereket,
– házi kedvenceinket és a család tagjait paraziták kapcsán rendszeresen ellenőrizzük.

Parazitákról általában:

Bolha
Bármikor bolha kerülhet az életterünkbe. Kutya által, macska által, kisállatunk játszótársairól vagy egy megmenteni szándékozott kóbor állatról is. A bolhát szokás a gazdatestről elnevezni, vagyis aszerint, hogy kinek a vérét szívja. Így létezik kutyabolha, macskabolha, és emberbolha… Legtöbb bolha szükség esetén többgazdás, azaz emberből, és más állatból is lakmározik. Viszkető érzés a boka tájékán, piros foltok és barnás ürülék a szőrzetben = bolha lehet az életterünkben! Fontos minél hamarabb az írásuk kapcsán megtenni a szükséges lépéseket!

Egy nőstény bolha 4-5 hónapnyi élete alatt 500 petét képes lerakni. Tehát villámgyorsan szaporodik! A kellemetlenségek mellett betegségeket is terjeszthetnek embernek és állatnak egyaránt! A bolha néhány, vér útján terjedő betegség transzportőrje lehet, de előfordul, hogy kutya galandféreggel is megfertőzi az embert vagy állatot.

Kullancs
Fáról, bokrokból, fűből is ránk mászhat a csípéskor gombostűnyi méretű rovar. Ha rajtunk marad, hamar megtalálja a megfelelő lágy részt és a vérünk szívása miatt belefúródik a bőrünkbe. A kullancsok által terjesztett, emberre is veszélyes két legfontosabb megbetegedés a kullancsencephalitis (a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás) és a Lyme-kór. A Lyme-kór elleni védekezés legfőbb módja a kullancscsípés elkerülése, míg a kullancsencephalitis védőoltással megelőzhető. Az oltással való védekezés mindenki számára fontos, hiszen a kullancsencephalitises megbetegedések nagyon durva állapothoz vezethetnek!

Védekezés: bárhol, akár egy városi parkban vagy az udvaron történő séta vagy piknikezés is kullancsveszélyt jelenthet. Lehet, hogy Ön azt gondolja, hogy szinte kizárt, hogy fertőzött kullancs csípje meg, azonban egy ártatlannak tűnő kutyasétáltatás, vagy egészségügyi séta is alkalmat nyújthat arra, hogy fertőzött kullanccsal találkozzon.

Szívférgesség
Fontos a szűrővizsgálat. Alapvetően a megelőzésre használható szerek első alkalmazása előtt is javasolt egy ilyen vizsgálat elvégzése. Amennyiben a vérvizsgálat negatív lesz, akkor lehet elkezdeni a védekezést folyamatosan tavasztól őszig, az állat élete végéig. A szívférgesség szúnyogok által terjed. A szúnyog vért szív egy fertőzött állatból, ekkor a vérrel együtt a féreg lárvaalakjai (mikrofilaria) is a szervezetébe jutnak. A lárvák a szúnyogban tovább fejlődnek (megfelelő külső hőmérséklet mellett kb. 2 hétig), majd egy következő vérszívással jutnak az addig egészséges állatba.

Védekezéskor 2 fontos dolog előzi meg betegség terjedését:
– szúnyogokat távol tartó készítmények folyamatos használata: nem tudja beoltani a lárvákat kedvencünkbe.
– a bejutott lárvákat elpusztító készítmények folyamatos használata: a bejutott lárvákat semmisíti meg.”

A legjobb védekezés a támadás, jelen esetben a prevenció. Minden betegséget könnyebb megfékezni a kialakulása előtt, egy kis odafigyeléssel élősködőmentesíthetjük kis kedvenceinket és persze magunkat. Néhány egyszerű óvintézkedéssel elkerülhetjük, hogy kutyusainkból élő bolhacirkusz váljon. 

További információk: https://zug.hu/allatbarat-allatvedo-magazin/1573/Tavasz-ebrednek-a-kullancsok-es-a-tobbi-parazita

Megosztás