Tovább drágulnak a hús- és tejtermékek, a benzin és a cigaretta

30-50 százalékos takarmányár-emelkedésről ír az agrárgazdasági kamara; a benzin átlagára sorban a tizedik alkalommal emelkedik, ezúttal átlagosan 428 forintra; áprilistól 1700-1800 forintra drágulhat egy doboz cigaretta.

Az emelkedő önköltség miatt az állattartók elkerülhetetlennek látják a hús- és tejtermékek drágulását – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel hétfőn. Az áremelést a takarmányok világszerte tapasztalható, 30-50 százalékos drágulása okozhatja, ami az előállításon túl befolyásolhatja a feldolgozást is – írták. Várakozásuk szerint emiatt a fogyasztói árak fokozatosan nőhetnek a következő hónapokban, amihez az energiahordozók drágulása, valamint az afrikai sertéspestis, és a baromfiinfluenza hatása is hozzájárulhat.

Továbbra is jelentősen emelkednek a hazai üzemanyagárak szerdán. A benzin és a gázolaj átlaga is bruttó 6-6 forinttal emelkedik literenként a hét közepén – tudta meg a holtankoljak.hu. Ez sorban a tizedik áremelés. A 95-ös benzin átlagára 428, a gázolajé 435 forint lesz.

Ahogy az üzemanyagoknál nem áll meg a drágulás, úgy várhatóan rövidesen a dohánycikkek ára is emelkedni fog Magyarországon. Dobozonként 1700-1800 forintra drágulhat a cigaretta áprilistól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatbázisát elemző Világgazdaság cikke szerint. Ugyanilyen fogyasztói árszintre van kilátás a kis tasakos dohány (a legnépszerűbb, 30 grammos csomagolás) esetében, amelynek az ára decemberben is 80 forinttal lett több.

Eközben már egy százalék sem választja el a forint euróval szembeni árfolyamát a minden eddiginél gyengébb szinttől. Tavaly tavasszal pár fillér híján 370 forintba került 1 euró. Ma reggel 367,1 forintot ért 1 euró.

Megosztás