12 hektáros víztározót épít a Claessens Group az elkerülő út mellett

A beruházás mintegy másfél milliárd forintból valósul meg. Ezzel együtt egy komplett öntözőrendszert is kiépítenek, ami 300 hektár ellátására lesz alkalmas. A tározó a hasznosítatlan többletcsapadékot fogja fel.

A Claessens Group hamarosan egy nagyszabású beruházást valósít meg a város határában: egy fejlett öntözőrendszert és egy hozzá tartozó víztározót építenek a többletcsapadék felfogására. A részben állami támogatásból megvalósuló beruházás összköltségvetése 1,5 milliárd forint, amelynek felét a víztározó és a körülötte lévő műtárgyak, míg a másik felét az öntözéses technológia kiépítése teszi ki. A beruházás munkálatai tavasszal kezdődnek, és várhatóan ez év végéig befejeződnek.

Magyarországon rendszeresen fordulnak elő csapadékszegény, aszályos nyarak. Ezekben az időszakokban az ország élelmiszer- és takarmánytermelése is veszélybe kerül, erre a problémára keres megoldást hazánk aszálykezelési stratégiája. A Claessens Group ezzel összhangban kívánja megépíteni a tervezett öntözőrendszert és a hozzá kapcsolódó víztározót. A teljes beruházás elkészültével 300 hektár termőföld öntözését tudják biztosítani.

A Nagyatád környékén megvalósuló öntözőrendszer tervezésekor első lépésként megvizsgálták, hogy melyek azok a táblák, amelyek méretük és domborzati viszonyuk alapján alkalmasak öntözésre. Ahhoz azonban, hogy az öntözőrendszer csapadékmentes időszakokban is megfelelően működjön, nélkülözhetetlen egy víztározó. A nagyatádi elkerülő út mellett megépülő 12 hektáros, 600 000 köbméter kapacitású tározó méretét a jogszabályi előírásoknak megfelelően engedélyeztették, hangsúlyozta a cég.

A tározó szigorú környezetvédelmi és hatósági előírások betartásával épül meg, tették hozzá. A tervezés során a szakemberek figyelembe vették a környező víztározók, halastavak vízföldtani adottságait is, így az elkészült tározó azok vízszintjére nem lesz hatással. A cégcsoport szerint az aggodalmakkal ellentétben semmilyen formában nem vonnak el vizet a nagyatádi halastavakból, ez technikailag sem lenne számunkra kivitelezhető. 

Magyarország jellemzően olyan ország, ahol a csapadék egy része hasznosítás nélkül folyik el. A cégcsoport éppen ezzel a kizárólag magas vízállás melletti, jellemzően téli és kora tavaszi hasznosítatlan többletcsapadékkal fogja feltölteni a víztározót. Ezáltal a csapadékhiányos időszakban már rendelkezésre áll az öntözéshez szükséges vízmennyiség.

Az öntözőrendszer esetében a mai kor legmodernebb, GPS-alapú, távolból irányítható, energiatakarékos és minimális párolgási veszteséggel működő öntözési technológiáját fogják alkalmazni – nyilatkozta a Claessens Group.

(A nyitókép illusztráció) 

Megosztás