Tovább lehetünk kint este, a boltok is később zárhatnak

Orbán Viktor szerint kétségtelen, hogy szabad nyarunk lesz. Este 10-re vagy 11-re kitolják a kijárási korlátozás kezdetét. A boltok 21 óráig lehetnek nyitva, 10 négyzetméterenként lehet majd bent egy vásárló.

A miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádiós interjújában elmondta: tegnap 275 ember hunyt el, 11 823-an vannak kórházban, lélegeztetőgépen pedig 1480 embert tartanak. Szerinte jól állunk tartalékokkal: mind ággyal, mind lélegeztetőgéppel. Már 500 önkéntes és 1200 egészségügyi hallgató is dolgozik. 

Magyarország képes lenne a mostani vakcina többszörösét is beadni, viszont aki csak a brüsszeli vakcinákra támaszkodik, az fele annyi beoltottnál jár, mint mi – fogalmazott Orbán. Májusban legalább annyi keleti vakcinánk lesz, mint nyugati, akinek ez  hiányzik, annak nem biztos, hogy szabad nyara lesz, jelentette ki.

A boltokban 10 négyzetméteren egy vásárló lehet, emiatt sorok lehetnek a boltok előtt. Ezért azonban ki kell tolni a kijárási tilalom kezdetét este 8-ról 10-re, esetleg 11-re. Így a boltok 21 óráig lehetnek nyitva. Ennek a részletszabályai délután vagy szombat reggel meg fognak jelenni a Magyar Közlönyben, mondta Orbán.

Fodrászokért küzdelem van, de a járványügyi szakemberek ellenállnak a miniszterelnök szerint, aki egy héttel ezelőtt arról beszélt, tudja, a nagyhét mennyire fontos a szolgáltatóknak, ezért a húsvét előtti nyitás lehetőségeiről még egyeztetnek. 

A pedagógusokat és az iskolai dolgozókat április 10-ig be tudjuk oltani, jelentette ki a kormányfő, de kell várni kicsit, hogy hasson, így április 19-én van reális esély arra, hogy az óvodák, általános és középiskolák kinyithassanak.

 

 

Megosztás