Tűzijáték kisokos szilveszterre

A hazai jogszabályok kizárólag szilveszter éjjelén teszik lehetővé a magánszemélyeknek a látványosabb, középkategóriás tűzijátékok használatát. Évente 50 tűzesetet okoznak a helytelenül használt pirotechnikai eszközök.

Már csak néhány óra és beköszönt a 2022-es esztendő, amit az emberek világszerte hangos és látványos tűzijátékokkal ünnepelnek. Magyarországon ilyenkor van lehetősége a magánszemélyeknek is vásárolni és használni komolyabb pirotechnikai eszközöket, ami természetesen fokozottabb tűzveszéllyel is jár. Szilveszter éjjel átlagosan ötven félresikerült tűzijáték-használattal kapcsolatos tűzesethez riasztják a tűzoltókat: fenyők és tuják teteje kap lángra, szeméttárolók gyulladnak ki, és sokszor lakótömbök erkélyein köt ki egy-egy rosszul irányzott rakéta. Általában kisebb tűzesetekről van szó, de minden évben elfordul néhány több milliós nagyságrendű kárt okozó tűz is.

Feltehetően idén a tűzijáték-vásárlási kedv is alábbhagy majd valamelyest, hiszen mint a gazdaság minden területén, itt is áremelkedés tapasztalható: a 2019-es adatokhoz képest átlagosan 5 százalékot drágultak a pirotechnikai eszközök. Ráadásul egye többen vannak tekintettel a kiskedvencekre: köztudott, hogy a tűzijátékok durrogtatása miatt rengeteg háziállat szökik el otthonról, ráadásul az ijedt kutya és macska félelemből támadhat is. Egy amerikai elveszett házi állatokat kereső szervezet adatai szerint a nagyobb tűzijátékok idején 30 százalékkal több kutya szökik el, mint az év más napjain. Az állatvédő egyesületek javaslata, hogy az állatok számára a durrogás idejére a gazdik biztosítsanak zárt, hangtól tompított helyet.

A hazai jogszabályok a tűzijátékokat négy kategóriába sorolják, lényegében a „durranóerejük” alapján. Itt fontos megjegyezni, hogy a petárda egyik kategóriába sem sorolható, tiltott pirotechnikai eszköz, 2005 óta Magyarországon tilos a használata. Még a birtoklása is szabálysértésnek minősül, és akár 150 ezer forintos bírság is kiszabható érte.

Az első kategóriába tartózó tűzijátékokat minden 14 éven felüli megveheti egész évben, és legfeljebb egy kilogramm össztömegig otthon tárolhatja is. A14 éven aluliak csak nagykorú felügyelete mellett használhatják őket. Ilyen például az úgynevezett tortatűzijáték.

A második kategóriás termékeket már csak a 16 éven felüliek vehetik meg és tárolhatják, ebből is összesen maximum egy kilogrammot. Ezek is egész évben felhasználhatók az előírt szabályok és a felhasználási útmutató betartásával. Ilyen tűzijáték például a római gyertya és az UFO.

És akkor elékeztünk a „vörös” kategóriába, a harmadik osztályú tűzijátékokhoz: ezeket csak 18 éven felüliek vásárolhatják meg kizárólag december 28. és 31. között. Felhasználásuk pedig csak egy rövid időtartományban, december 31-én este 6 óra és január elseje reggel 6 óra között engedélyezett. Ezt követően ezeket a tűzijátékokat legkésőbb január 5-én 24 óráig vissza kell juttatni a forgalmazóhoz. Aki ezt elmulasztja, akár 150 ezer forintos bírságra is számíthat. Ilyen tűzijátékok például a nagyobb kaliberű tűzijáték telepek.

A 4. osztályba tartózó tűzijátékokról nem is érdemes beszélni, mivel ezeket kizárólag hivatásos pirotechnikus hozhatja működésbe, magánszemély nem is vásárolhat ilyet.

A megnedvesedett és utána kiszáradt, vagy sérült burkolású tűzijátékokat ne használjuk fel, működés közben soha ne irányítsuk emberre, állatra, növényre, épületre! Csak a szabad ég alatt használjuk a tűzijátékokat, és ügyeljünk rá, hogy ne legyen semmi az útjukban! Mindenkinek kívánunk biztonságos szilveszter éjjelt és boldog új évet!

Nyitókép: Depositphotos

Megosztás