Újranyitás: mikor és hogyan?

Egyre nagyobb vita bontakozik ki idehaza is a korlátozások enyhítéséről. Az ellenzék szerint a többség az észszerű újranyitás mellett van, a Momentum közzé tett egy hat pontos tervet is.

A járvány miatti korlátozások között több ellentmondásos is akad, erre főként az egyre kilátástalanabb helyzetbe került vendéglátósok, turisztikai és kulturális szakemberek hívták fel a figyelmet.

„Miközben maszkban nem lehet kiülni egy kávézó teraszára, este 9-kor pedig nem mehetünk le sétálni, a 7 órás boltzárással egy helyre zsúfolnak mindenkit, aki munka után vásárolna be” – írta a Momentum Mozgalom. A párt ma egy 5+1 pontos újranyitási tervet is közzé tett:

1. Tolják ki a kijárási korlátozás kezdetét este 10 órára
2. Ezzel együtt tegyék lehetővé az üzletek nyitva tartását este 9 óráig
3. Részlegesen nyissák meg a szabadtéri vendéglátóhelyeket és teraszokat – 50%-os kapacitással
4. Részlegesen nyissák meg a mozikat és színházakat – 30%-os kapacitással
5. Engedélyezzék a belföldi turizmust
+1. A beoltottak pedig kapják meg az oltási kártyát, és mentesítsék őket az összes korlátozás alól

A fokozatos enyhítés érdekében a párt azt kéri, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a járvány terjedésére vonatkozó adatokat, mert csak így lehet megalapozott döntéseket hozni a korlátozásokról.

Ugyanakkor a kormánypárt már jelezte: nem vesz részt az ellenzéki pártok által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésen, mondván, az csak egy politikai blöff. Az ellenzék három vizsgálóbizottságot állított volna fel: a gazdasági válság kezelését ellenőrző, a járványkezelés hibáit feltáró és a kínai koronavírus elleni vakcinával kapcsolatos kérdéseket tisztázó testületeket.

A hétvégén rendőrök vetettek véget az üzletek újranyitásáért tartott budapesti tüntetésnek, amelyen mintegy 2-300 ember vett részt. Egyenként félmillió forintos bírságot kaptak a tüntetés szervezői. Korábban Gyulyás Gergely miniszter elismerte: a 14 ezer munkaadó által több mint 100 ezer munkavállaló után benyújtott, összesen 27 miliárd forintnyi ágazati bértámogatásból eddig mindössze 7 milliárd forintot utaltak ki. Kiderült viszont, hogy egy dubaji dollármilliárdos budapesti luxusszállodáján segített az Orbán-kormány 9,6 millió forinttal, így kompenzálva a koronavírus-járvány miatt kieső bevételeit.

A megkérdezettek 82 százaléka egyetért azzal a javaslatával, hogy mielőbb nyissanak meg az állatkertek, vadasparkok és más szabadtéri létesítmények. Az emberek 75 százaléka pedig egyetért azzal, hogy megfelelő szigorítások mellett újra lehetne nyitni az éttermeket is, elsősorban a teraszokat – írta ma a Újhelyi István MSZP-s EP-képviselő a Facebook-oldalán.

A nyáron érhetnek véget a járványügyi korlátozások, ezt tartja valószínűnek a magyarok relatív többsége (41 százalék) – derült ki a Publicus Intézetnek a Népszava megbízásából készített friss reprezentatív közvélemény-kutatásából. A magyarok 22 százaléka tavasszal számít a korlátozások végére, 15 százalék az őszre teszi a járványhelyzet végét, a legpesszimistább 11 százalék pedig csak a következő télre számít lazításra.

Megosztás