Leengednek a Balatonból

Megnyitották a Sió-zsilipet a Balaton magas vízállása miatt, figyelembe véve az időjárás előrejelzéseket is. A nádaratás is megkezdődik a tavon, ám a kelleténél jóval kisebb területen, és a szokásosnál később.

A Sió-zsilip megnyitásáról Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője tájékoztatta az MTI-t.   Elmondta, hogy a tó átlagos vízállása jelenleg 120 centiméter, meghaladja a téli hónapokra előírt üzemi vízszint-maximumot. A másodpercenként 20 köbméteres sebességű vízeresztés nem veszélyezteti elöntéssel a Sió-menti területeket, és nem akadályozza, nem hátráltatja a Sió-zsilip átépítési munkálatait – tette hozzá.
Az OVF vezetőjének korábbi tájékoztatása szerint mintegy 19 milliárd forintból korszerűsítik a Balaton levezető rendszerét. A 2022 végére megvalósuló beruházás eredményeként a Sió-zsilip kapacitása a duplája lesz a mostani, másodpercenkénti 60 köbméternek, javulnak a tó vízszintszabályozásának feltételei.

Évente legalább 200-300 hektárról kellene levágni a nádat a Balatonnál, ennek ellenére idén csak körülbelül 23 hektáron kezdődhet meg a szokásosnál később, februárban az aratás a balatoni nádgazdálkodási terv szerint – derült ki az OVF MTI kérdéseire adott válaszaiból.

A Balaton körül mintegy 1200 hektárnyi nádas található, amelynek harmadáról-negyedéről kellene telente levágni a növényt annak megújulása érdekében, illetve vízminőség-védelmi okokból, de ez évek óta nem teljesül. Az elmúlt években egyre csökkent a learatott terület nagysága, és idén sem várható emelkedés. A tervek teljesítését évek óta hátráltatja, hogy a tó nem fagy be, így csak a szárazföldi mintegy 400 hektárnyi területen lehet aratni, a vízügynek nincs saját aratógépe, a vállalkozók részéről pedig csekély az érdeklődés.
A szakértők hosszú ideje évente legalább 300 hektárnyi nád levágását javasolják a Balatonnál. 

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás