In memoriam Takács Ferenc

Koronavírus-fertőzésben hunyt el 70 éves korában az atádi nyomdász, Takács Ferenc két héttel ezelőtt. Több mint 50 éven keresztül dolgozott a nyomdában, melynek később vezetője is lett. Gyászolják őt családja és barátai.

Takács Ferenc koronavírus-fertőzés miatt került be november végén a Nagyatádi Kórházba. Állapota súlyosbodott, 3 hetet töltött az intenzív osztályon, és csaknem 12 napon át lélegeztetőgépre kapcsolva küzdött az életéért. 2020. december 18-án 70 éves korában a délutáni órákban örök álomra szenderült.

Takács Ferenc 1950-ben született Nagyatádon, a család 9. gyermekeként. Az általános iskolát követően elkezdte gimnáziumi tanulmányait, de eközben gyakran ellátogatott a Nagyatádi Nyomdába, ahol nővére is dolgozott. Már ekkor beleszeretett a szakmába, és szülei támogatására nekiállt kitanulni a nyomdász mesterséget. 1966-ban kezdte meg munkáját a Nagyatádi Nyomdában. Itt ismerkedett meg feleségével, Zsuzsával, akivel 1971-ben összeházasodott. Négy évvel később megszületett a lányuk, Eszter.

Nagyatádon kezdetben kézi szedőként állt alkalmazásba, vagyis a nyomdagépekbe kellett az ólombetűket rendeznie. Munkája mellett, immár családapaként is helyt állva, a nyomdaipari szakközépiskolában folytatta tanulmányait. Az érettségit követően Budapestre ment, ahol technikus végzettséget szerzett.

Az évek előrehaladtával folyamatosan haladt felfelé a ranglétrán: kézi szedőből termelésvezetővé, majd telepvezetővé lépett elő. A rendszerváltással pedig a cég ügyvezető igazgatója lett. A nyomda volt élete munkája, sok elismerést szerzett: egyebek között miniszteri kitüntetéssel jutalmazták, és megkapták a Nagyatád város üzleti és gazdasági díjat. 2016-ban a Somogy megyei iparkamarától az év Somogy kisvállalkozása díjával tüntették ki, ami nagy elismerés volt számára.

Sokszor megkérdezték tőle, hogy még meddig akar dolgozni? Ő erre mindig azt felelte, hogy amíg csak él. Több mint 54 éven keresztül dolgozott a Nagyatádi Nyomdában. 2020 augusztusában unokája, Dárius iskolai tanulmányai mellett kezdte meg a munkáját ugyanitt, és a tragédia bekövetkezte után nagyapja nyomdokaiba lépve áll helyt a cégben.

Takács Ferenc minden szabadidejét a családjával töltötte. Kedvenc tevékenységük az utazás volt, feleségével világkörüli utakon vettek részt, csodás emlékeket szereztek közös útjaik során.

49 évig éltünk boldog házasságban, kéz a kézben, olyan szép életünk volt, hogy az leírhatatlan. Még most is várom, hogy belépjen az ajtón. Még mindig nem tudom elhinni, hogy nincs többé – mondta az Atádhírnek Takács Ferencné.

2021. január 15-én 14 órakor búcsúztatót fognak tartani Takács Ferenc tiszteletére a nagyatádi központi temetőben. Gyászolják őt családja, felesége Zsuzsa, lánya Eszter, unokái Dárius és Szixtin, veje Attila, testvérei, barátok és ismerősök. Mi az Atádhírnél pedig ezzel a két korábbi videóval szeretnénk leróni a kegyeletünket az atádi nyomdász előtt. Nyugodjon békében.

 

Megosztás