Zuhan a fogyasztói index, súlyos gazdasági visszaesés is jöhet

Még soha nem zuhant akkorát a GKI fogyasztói bizalmi indexe, mint most áprilisban. A Kopint-Tárki előrejelzése szerint akár 10%-os gazdasági visszaesés is jöhet, az eddigi magyar mentőcsomag későn jött, mérete csekély.

Közel 30 éves története során a GKI fogyasztói bizalmi index még sohasem zuhant akkorát egy hónap alatt, mint 2020 áprilisában, idézte az intézet közleményét a hvg. A Gazdaságkutató Intézet felmérése szerint az egy havi esés mértéke éppen duplája az eddig mért legnagyobb zuhanásnak, ami 2006. júniusában, a Gyurcsány-kormány szigorító lépéseinek bejelentéséhez köthető.

A pesszimizmus legnagyobb mértékben a várható munkanélküliség miatt erősödött, de a magyar gazdaság jövőjének megítélése is drámaian negatív lett. Nagyon jelentős, de lényegesen kisebb a lakosság saját várható pénzügyi helyzetéről alkotott véleményének és inflációs várakozásainak romlása. (Lásd alább a grafikát.)

Kopint-Tárki: akár 10%-os gazdasági visszaesés is jöhet 

Friss előrejelzést tett közzé a Kopint-Tárki, miszerint, ha a koronavírus okozta járvány a nyár közepén, legkésőbb a nyár végéig lecseng, és feloldják a kijárási, szállítási és egyéb mozgási korlátozásokat, és az év utolsó harmadában megindul a konszolidáció, akkor a magyar GDP 2020-ban 5,5 százalékkal zsugorodna. Ha azonban a járvány az év végéig elhúzódik, akkor a visszaesés 10 százalékos is lehet – írta a hvg.

Az elemzés szerint a magyar visszaesés magasabb lesz, mint a régió országaié. Két okból: egyrészt nagyon sérülékeny a nemzetközi termeléstől való függése miatt; másrészt a magyar mentőcsomag több hetet késett, és mérete is csekély, már ami közvetlenül és jó időben a válság drámai hatásának a tompítását, a vállalatok túlélését és munkaerő-megtartó képességének támogatását érinti.

 

Megosztás