Zuhan a gazdaság

Már majdnem 350 forintig gyengült a hazai fizetőeszköz az euróval szemben. Leáll a termelés a győri Audiban és a Volkswagen-csoport gyáraiban. Hónapokig tartó súlyos válság várható.

Történelmi mélyponton a forint az euróval szemben

Történelmi mélypontra gyengült a forint az euróval szemben ma délelőtt – közölte az MTI. Háromnegyed 11-kor csaknem 349 forintig gyengült az euróval szemben, ilyen alacsonyan még nem jegyezték a forintot. A magyar fizetőeszköz gyengült a frankhoz és a dollárhoz képest is. A frank a reggeli 325,05 forintról 328,86 forintra, a dollár pedig 308,24 forintról 314,26 forintra erősödött.

Hétfőn leáll a termelés a győri Audi gyárban

A koronavírus-járvány elleni védekezés miatt kialakult nemzetközi helyzet és az alkatrészellátásban mutatkozó bizonytalanság miatt a tervek szerint hétfőtől leáll a termelés az Audi Hungaria Zrt. győri gyárában is – tájékoztatta a vállalat kedden az MTI-t.

A közlemény szerint a Volkswagen konszern legtöbb telephelyén felfüggeszti a termelést, ami érinti az Audi AG ingostadti, neckarsulmi, brüsszeli, mexikói és győri telephelyeit is.

A Volkswagen-csoport leállítja európai gyárai többségét

A koronavírus-járvány miatt felfüggeszti a termelést európai üzemeinek többségében a német Volkswagen-csoport, a világ legnagyobb autógyártó társasága – jelentették kedden német hírportálok Herbert Diess vezérigazgatóra hivatkozva.

A Volkswagen-csoport vezetője wolfsburgi tájékoztatóján elmondta, hogy két-három hétre felfüggesztik a termelést a legtöbb németországi és európai üzemben. Kiemelte, hogy az új típusú koronavírus terjedése révén egyre csökken a kereslet, és bizonytalan a gyártáshoz szükséges termékek, alkatrészek ellátása.

Zuhan a tőzsde is

A történelem legnagyobb zuhanását mutatta be hétfőn a legfontosabb tőzsdeindex. A nap legrosszabb pillanatában 3000 pontnál is nagyobb volt a mínusz, ilyen pedig még sosem fordult elő a tőzsdeindex történelme során. Ha százalékosan nézzük az esést, akkor csak 1987 október 19-én romlott jobban a Dow: ezt a napot emlegetik „fekete hétfőként” – írta a 24.hu.

Szijjártó: hónapokig tartó súlyos korlátozások várhatók

Nem pár napig vagy hétig tartó időszakra, hanem hónapokban mérhető korszakra kell készülni súlyos korlátozások között – mondta ma Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter budapesti sajtótájékoztatóján. A tárcavezető azt követően nyilatkozott, hogy videokonferencián egyeztetett cseh, szlovák és osztrák kollégájával.

Ausztria: egy nap alatt 16 ezer munkanélküli

16 ezer új munkanélküliségi segélykérelmet regisztrált hétfőn az osztrák munkaügyi hivatali szolgáltatásokat is ellátó Arbeitsmarktservice (AMS) munkaközvetítő szervezet, írja az MTI.

Megosztás