Magyar Péter Nagyatádon: Többet érdemelnének az itt élő emberek

Szerda délelőtt Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője érkezett Nagyatádra az országjáró körútja egyik állomásaként, ahova a délelőtti, hétköznapi időpont ellenére sok nagyatádi látogatott ki. Egyebek között beszélt arról, hogy a vidékbarát kormány több száz ember munkába járását és utazását nehezítette meg a vasúti szárnyvonal bezárásával.

Somogy megye olyan, mint az ország: két részre oszlik. Van az északi része, ahova áramlik a pénz, befektet a NER, és van egy déli, elfeledett része, állapította meg Magyar.

– Többet érdemelnének az itt élő emberek, mint azt, hogy bezárják azt a vasúti szárnyvonalat, amely rengeteg embernek segített a munkába járásban, hogy eljussanak az InterCity-hez, hogy az országos vérkeringésbe be legyenek kötve azok, akiknek nincsen gépjárművük. Húsz évig próbálkoztak Gyurcsányék és Orbánék, és végül 20 év után sikerült megszüntetni. A vidékbarát és családbarát kormány ezt is elérte, hogy sok ezer, sok száz embert lehetetlenített el, nehezítette meg a munkába jutásukat, közlekedésüket – fogalmazott az országjárásra használt, piros-fehér-zöldre festett kisteherautó platóján Magyar Péter.

Beszélt arról, hogy Somogyban harmincnál is több betöltetlen háziorvosi praxis van, azaz sok ezer ember él napi, helyi szintű orvosi ellátás nélkül. Hozzátette: a meglévő házorvosok 30 százaléka 70 évnél idősebb, így, ha nem történik változás, akkor néhány éven belül sok százezer magyar marad alapvető orvosi ellátás nélkül, közben a még megmaradt szakrendelések szinte mindegyike orvos- és ápolóhiánnyal küzd a kórházban.

Elmondta, hogy az elmúlt 20 évben, amióta Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, 40 ezer milliárd forint érkezett hazánkba.

– Arra is emlékezhetnek Önök is itt Nagyatádon, hogy micsoda várakozással tekintettünk az uniós csatlakozás irányába, azt hittük, hogy végre egyszer az országunk, a hazánk amiért a szüleink, a nagyszüleink, dédszüleink, a felmenőink az életüket vagy a szabadságukat adták, hogy most az egyszer nem a be nem váltott ígéretek völgye lesz, és oda kerülünk, ahova tartozunk. És hova jutottunk Gyurcsány és Orbán alatt ezzel a 40 ezer milliárd forinttal? Hogy az Unió második legszegényebb és hivatalosan is a legkorruptabb országa lettünk, és ha nem történik változás, akkor Bulgária is megelőz miket.

 – Egy vidékbarát kormánnyal oda jutottunk, hogy ma Magyarországon 220 ezer lakatlan, részben romos épület van a vidéki falvakban. Elnéptelenedik a magyar vidék. Először elöregszik, és sok fiatal, középkorú hagyja el Nagyatádot, Somogy megyét, és a teljes magyar vidéket, és próbálnak szerencsét már nem Budapesten és a megyeszékhelyen, hanem külföldön – vázolta fel a vidék problémáit.

Beszélt arról is, hogy sok tízezer magyar gyermek születik külföldön, és a magyar kormány nem azon dolgozik, hogy ezek a gyerekek hazajöhessenek, hanem azon, hogy sok tízezer vendégmunkást telepít be az országba, akik még a mostaninál is jobban lenyomják a bérszínvonalat.

Ennek kapcsán a munkanélküliség kérdése is szóba került. Arról mi is beszámoltunk, hogy csaknem kétszeresére nőtt a munkanélküliségre ráta egy év alatt Somogyban, így a második legtöbb munkanélküli itt található az országban.

– Ahelyett, hogy ebbe a régióba hoznának ipart, újra működne az eltűnő magyar konzervipar, cukoripar, inkább bevisznek 40 ezer vendégmunkást Debrecenbe az akkumulátor-gyárakba. Amit csinálnak, az egy drog. Ha erre rászokik a kormány, és ezt nem állítjuk meg, akkor nem lesz visszaút. Ez egy lefele menő örvény, egyre többen mennek ki, és egyre több vendégmunkást hoznak be. Az én szememben ez egy lakosságcsere, amire senki, de senki nem adott felhatalmazást a magyar kormánynak.

Emellett Magyar Péter azt is elmondta, hogy a rendszerváltás óta tavaly született a legkevesebb gyerek Magyarországon, és idén, az első negyedévben is 9 százalékkal csökkent a születések száma.

– Mindez egy családbarát kormány 14. évében. Innen, Nagyatádról is üzenhetjük, hogy nem a támogatott hitelektől fognak gyereket vállalni a fiatalok, hanem attól, ha olyan országot építettek volna, ahol jó élni és gyermeket vállalni, ahol biztonságban érzik magukat a fiatalok, ha a hölgyek vissza tudnának menni az eredeti munkahelyükre szülés után, ha nem bezárnák, megszüntetnék a gyermekorvosi ügyeleteket, a gyógyszertárakat, a postákat, a szárnyvonalakat, ha nem lerohasztanák az iskolákat, ha nem megnyomorítanák a tanáriankat státusztörvénnyel, KLIK-kel, akkor lehet, hogy vállalnának a gyerekeket a fiatalok – sorolta a Tisza Párt alelnöke.

Szerinte egy állami bérlakásépítési-programokat kell indítani, vagy támogatni az önkormányzatokat ebben.

– Ehelyett kivéreztetik az önkormányzatokat, mindent elvesznek tőlük, először az intézményeket és forrásokat, majd a jogköröket, végül mindent – bírálta élesen a 2010 óta zajló önkormányzati jogkör-csökkentést.

Kitért az agrárium helyzetére is: 2010-ben még 750 ezer családi vállalkozó dolgozott az agráriumban, ma pedig 250 ezer.

– Ha nem lesz a jövőben egy komplex falurehabilitációs, agrár- és hazaváróprogram, akkor vége, akkor nincs magyar jövő. Mindenhol a 24. órában vagyunk.

Beszélt a közelmúltban megjelent közvélemény-kutatások eredményeiről is, amik egyöntetűen a Tisza Pártot mérték a második legerősebb pártnak Magyarországon: a legfiatalabbaknál, a 18 és 29 éves korosztály körében a Tisza Pártnak háromszor annyi támogatója van, mint a Fidesznek, és átvette a vezetést 40 év alatt minden korosztályban, illetve a diplomások és az érettségivel rendelkezők között is.

– Mindeközben 1309 milliárdot költöttek propagandára az elmúlt 5 évben, többet, mint az oktatásra és az egészségügyre, sőt, az utóbbi két hónapban 2 milliárd forintot Magyar Péterre, ahelyett, hogy az iskolákba vittek volna wc-papírt vagy szappant. A Megafon egyik tagja azt találta mondani, hogy 2023-ban Magyarországon érdeklődés hiányában elmaradt a szegénység. Mondta ezt úgy, hogy 2 millió ember él létminimum alatt, több százezer gyermek nem jut alapvető ellátásokhoz, normális, minőségi oktatáshoz.

A beszéd végén a Tisza Párt programjáról is beszélt.

– A családi pótlékot azonnal meg kell duplázni, és lépésről lépésre megemelni, mert minden magyar gyermek egyforma, függetlenül attól, hogy tudnak-e dolgozni a szülei, vagy sem. Azonnal és radikálisan segíteni annak a több mint 420 ezer idős embernek, akik a létminimum alatt kapnak nyugdíjat. Ha felhatalmazást kapunk a választóktól, akkor a zöldség, a gyümölcs és az egészséges élelmiszer ÁFA-ját a minimumra csökkentjük. Ma jelenleg a gyerekek szemetet kapnak a magyar közétkeztetésben, mert 3 NER-es oligarcha bitorolja a közétkeztetést, ezen változtatni kell. Vissza kell adni a tanárok szabadságát, a tanári pálya megbecsültségét, a szabad tankönyvválasztást, meg kell szüntetni a KLIK-eket, a státusztörvényt vissza kell vonni. Azt várjuk a tanárainktól, hogy kreatív, felszabadult, kritikai gondolkodásra képes, modern és boldog gyerekeket neveljenek – fogalmazott.

(Fotók: Ormai Bálint)

Megosztás