Magyarország az EU legszegényebb országa

Frissítette a 2023-as fogyasztási adatait az Eurostat, amiből kiderül, hogy Magyarországot már Bulgária is megelőzte pár százalékponttal. A régió országai messze jobban teljesítenek, mint Magyarország.

A magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékán áll, ami egyben azt is jelenti, hogy az utolsó helyre csúszott vissza hazánk az EU-s rangsorban – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adataiból

Az úgynevezett AIC (Actual Individual Consumption), azaz a háztartások tényleges végső fogyasztása mutatóval lehet a legjobban mérni a lakosság életszínvonalát, ugyanis ez a mutató kiküszöböli az árszínvonal közötti különbségeket.

A magyar háztartások életszínvonalának leszakadása régiós szintén már régóta zajlik, gyakorlatilag 2018 óta nálunk volt a második legrosszabb ez a mutató, ám 2023-ra sikerült elérni az utolsó helyet, a bolgárok 3 százalékponttal megelőzték a magyarokat.

Forrás: Eurostat, kattintva nagyobb lesz a kép

Ez köszönhető egyebek között annak, hogy az egész EU-ban Magyarországon volt a legmagasabb az infláció, ami miatt jelentősen csökkent a reálkereset, olyannyira, hogy jelenleg a magyar fizetések vásárlóereje a két évvel ezelőtti szinten áll – teszi hozzá a HVG.

A régióban mindegyik ország tudott javítani, a románok például 89 százalékon állnak ebben a mutatóban, Szlovákia és Horvátország is tudott javítani, de az utolérni vágyott Ausztriában 117 százalék ez az adat, azaz jóval az uniós átlag felett tudnak költeni az osztrákok, őket csak Hollandia és Luxemburg tudta megelőzni. Magyarországot pedig mindenki.

A régió egyébként az uniós tagság 20 éve (Románia és Bulgária esetén 17 éve) során egyértelműen felzárkózott, a lakossági fogyasztás jelentősen közeledett az unió átlagához. Azonban a legkisebb előrelépést a két kiugróan fejlett ország (Csehország, Szlovénia) mellett Magyarországon láthatjuk – írja Portfolio.

(Kiemelt kép: depositphotos.com)

Megosztás