Májustól nem minden gyógyszertárba kell gyógyszerész

Elég, ha telefonon vagy egyéb telekommunikációs eszközön jelentkezik be legfeljebb 15 percen belül. A rendelet csak a fiókgyógyszertárakra vonatkozik, a statisztikai hivatal adatai szerint ezekből alig néhány van Somogyban.

A helyszíni gyógyszerkészítéstől eltekintve a gyógyszerésznek nem kell jelen lennie a fiókgyógyszertárakban, áll a Belügyminisztérium legújabb rendeletében, amely májusban lép hatályba. A Magyar Közlönyben kedden késő este megjelent jogszabály szerint a lényeg az, hogy „hír- vagy távközlési eszköz útján legfeljebb 15 percen belül elérhető, és az eszközön keresztül a gyógyszertári feladatokba távkapcsolat útján bevonható” a gyógyszerész. A rendelet szerint az ehhez szükséges személyi és technikai feltételek biztosítása a gyógyszertár működtetőjének feladata.

A rendelet a közforgalmú gyógyszertárakra nem vonatkozik. Megkerestünk egy szakembert a jogszabállyal kapcsolatban, ő elmondta, hogy a dolog akár még jól is elsülhet.

– Iszonyatos gyógyszerészhiány van, egyebek között emiatt is zárnak be patikák, ám ezzel megnyílik a lehetőség, hogy a kistelepüléseken újra megjelenjenek a gyógyszertárak, hisz a rendelet gyakorlatilag megkönnyíti a fiókgyógyszertárak nyitását – mondta.

Azaz a májustól érvényes szabályozás szerint elég, ha csak a közforgalmú gyógyszertárban van gyógyszerész, az ehhez tartozó fiókgyógyszertárak telefonon elérik, ha szükség van a szakértelmére.

A patikák száma évről évre csökken, 2010 és 2022 között 11 patika tűnt el Somogyból, de nemrégiben Kadarkúton, Csurgón és Somogyszobon is zártak be. A 2022-es adatok szerint a vármegye 246 településéből 173 olyan van, ahol nem található gyógyszertár, viszont a megmaradt 73 patika túlnyomó része – 70 gyógyszertár – közforgalmú, azaz továbbra is alkalmazniuk kell gyógyszerészt.

(Kiemelt kép: depositphotos.com)

Megosztás