Maximális pontszámot ért el a kulináris olimpián a nagyatádi származású cukrász

Kismárton Máté 8 éve foglalkozik tortasütéssel és cukorfigurák készítésével. Mára saját cukrászműhelye van Budapesten, előtte Ausztriában dolgozott, azelőtt pedig szakács és cukrásziskolát végzett, közben pedig könyvekből és az internetről képezte magát. Most aranyérmet szerzett Stuttgartban a kulináris olimpián.

Mire a zsűriasztalra került A nagyi és a rabló című alkotás, addigra már 250 munkaórát tett bele Kismárton Máté, hisz a zsűri szó szerint nagyítóval és egyéb eszközökkel nézi át az elkészült alkotásokat a kulináris olimpián.

– Minden apró hibáért pontlevonás jár, illetve a kreativitást és az egyediséget is nézik – mondja Máté. – Az enyémet azért tartották érdekesnek, mert humoros volt a téma, jók voltak a karakterek, mégsem volt annyira tolakodó az összkép.

Így esett, hogy az elérhető az úgynevezett D2 cukrászartisztika kategóriában – ahol több száz versenymunka volt kiállítva –  100 pontból 100 pontot kapott Stuttgartban az alkotás, amelynek minden része ehető, hisz kikötés, hogy minden elemének ehetőnek kell lennie. Az aranyérmes mű cukor és modellezőcsokoládé felhasználásával készült.

Ausztriából is azért költözött vissza Magyarországra, mert a megfeszített munkatempó mellett nem maradt ideje és energiája a szenvedélyének hódolni. Elhatározta, hogy saját cukrászműhelyt akar, ahol hódolhat a cukrász- és dekoratőr-szenvedélyének. Mára már kétnapos workshopokat tart akár kezdőknek is, ahol az artisztikus cukrászat csínját-bínját sajátíthatják el a résztvevők.

De a versenyzés nem áll meg, illetve akadnak még a továbbra is dédelgetett álmok: 2026-ban Luxemburgban rendezik meg a kulináris világbajnokságot, előtte pedig Birminghamben lesz egy nemzetközi verseny. Birminghamben már korábban szerzett egy ezüstöt, amit a következő megmérettetésen aranyra cserélne, és a világbajnokságon is hasonló színű éremmel lenne elégedett.

– Esetleg a későbbiekben egy kisebbfajta cukrászdát vagy fagyizót szeretnék nyitni, de ez egy nagyon hosszú távú cél. Elsősorban az oktatás érdekel, az, hogy minél több embert bevonzzon a cukrászat.

Máté alkotásait a műhelye – a Cake Citrom by Kismárton Máté – közösségi oldalán lehet követni, és akár tanfolyamra is lehet jelentkezni.

Megosztás