Életműdíjakat adtak át a Nagyatádi Városi Sportbálon

Három életműdíjat adtak át tegnap este a sportcsarnokban Nagyatádon a sportbálon. Kiss Attila, Ivusza Tamás és posztumusz Halász József kapta meg az elismerést. Mindhárman hosszú évekig öregbítették, illetve Kiss Attila a Sakk Egylet Nagyatád elnökeként öregbíti a mai napig a nagyatádi sport hírnevét.

Szombaton este rendezték meg a sportcsarnokban a Nagyatádi Városi Sportbált. A Nagyatád Város Önkormányzata által megítélt életműdíjakat Ormai István polgármester adta át. A bálon fellépett Csondor Kata, az este további részében pedig a Reflex együttes szórakoztatta a bálozókat.

Ivusza Tamás, a Nagyatádi Női Kézilabda Klub elnöke (1998-2010)

Az 1998. június 15-én megalakult Nagyatádi Női Kézilabda Klub alapító elnöke. Ettől az időponttól kezdődően Nagyatádon eredményesen és jól működő egyesületet vezetett. Olyan szakmai, szervezeti és gazdálkodási feltételeket alakított ki és működtetett, amelyek jó alapot biztosítottak ahhoz, hogy a nagyatádi női kézilabda csapat eredményes és sikeres legyen.

Az 1998-1999-es idényben a női kézilabda csapatunk megnyerte az NB II-es bajnokságot és feljutott az NB I B osztályba. Ezt követően 11 bajnoki évadon keresztül a Nagyatádi Női Kézilabda csapat az NB I B osztály meghatározó együttese volt.

Ebben az évtizedben a csapat hazai mérkőzésein 600-800 néző volt jelen. Felmenő rendszerben minden korosztályos utánpótlás csapat eredményesen edzett és versenyzett. A Női Kézilabda Klub nagyszerű eredményeivel hozzájárult Nagyatád egész országban történő megismertetéséhez.

Ebben az időszakban az NB I B osztályban háromszor végeztek a dobogón;

  • a 2005/2006-os bajnokságban 2. helyezést,
  • a 2006/2007 évi bajnokságban 3. helyezést értek el.
  • sporttörténeti eredmény és kiemelkedő, nagyszerű siker volt, hogy a Nagyatádi Női Kézilabda Klub a 2004/2005-ös idényben az NB I B osztály első helyén végzett, bajnokságot nyert.

Szinte önálló sportágként egyesületünk és csapatunk bekapcsolódott a Strandkézilabda Országos Bajnokságba. Négyszer nyert magyar bajnokságot és kétszer elhódította a magyar kupát. 2008-ban a Valenciában rendezett Bajnokok Ligája döntőjében a 8 európai csapat közül az első helyezést érte el és Bajnokok Ligája győztes lett. Nagyatádon a kézilabda sport kiemelkedő eseménye, kiváló népszerűsítése volt, amikor megszervezte a Magyarország-Oroszország női válogatott mérkőzést 2001-ben és a Magyarország-Horvátország férfi válogatott mérkőzést 2004-ben. Mindkét alkalommal zsúfolt nézőtér és nagyszerű hangulat fogadta a nemzeti válogatottunkat.

A Nagyatádi Női Kézilabda Klub elnökeként hosszú időn át, kiemelkedő eredményességgel végezte sportvezetői munkáját. Meghatározó szerepet töltött be a sportág nagyatádi működésében. Az általa vezetett egyesület 1998 és 2010 között sporttörténeti, várostörténeti jelentőségű eredménnyel tevékenykedett. Kiemelkedő időszaka volt ez Nagyatád sportéletének.

Halász József, a Nagyatádi Futball Club elnöke (2000-2011)

Amikor 2000-ben a Nagyatádi Futball Club elnöke lett, a labdarúgó csapat az előző bajnoki szezonban kiesett az NB III-ból. Átszervezte az egyesület működését, biztosította a szakmai vezetőket és határozott irányításával, mindenre kiterjedő szervező munkájával indult csapatunk a 2000/2001-es megyei bajnokságban. Nagyszerű sikert értek el labdarúgóink, hiszen sikerült a feljutás az NB III-ba. Ettől kezdve tíz bajnoki évadon keresztül folyamatosan a nemzeti bajnokság III. osztályában szerepelt a nagyatádi labdarúgó csapat, amire a sportág történetében nem volt példa.

Kiváló eredményt ért el a csapatunk akkor, amikor a labdarúgó NB III. osztályának Dráva csoportjában a 2001/2002-es, és a 2002/2003-as bajnokságban bronzérmet szerzett, harmadik helyezést ért el.

A nagyatádi labdarúgás máig legnagyszerűbb, kiemelkedő eredményét a Nagyatádi Futball Club labdarúgó csapata az NB III. 2009/2010-es bajnokságában szerzett második helyezésével, az ezüstérem elnyerésével érte el.

A sportágban az egész Dél-Dunántúlon elismerték elnöki tevékenységét, jó kapcsolata volt valamennyi labdarúgó egyesülettel. Ez alatt a 10 bajnoki évad alatt a hazai mérkőzéseken 300-400 néző szurkolt labdarúgóinknak, akik jó eredményeikkel sok örömöt szereztek a Nagyatádiaknak.

Az élete, a szenvedélye volt a labdarúgás, a foci. Kiemelkedő eredményességgel, hozzáértéssel és elkötelezettséggel irányította, szervezte a Nagyatádi Futball Club működését. Értette a labdarúgást és értette, megértette a focistákat, a játékosokat. Kiváló emberi kapcsolata volt a szakmai vezetőkkel, edzőkkel és a játékosokkal egyaránt. Nagy gondot fordított a sportág utánpótlás nevelésére, a gyerekekkel való foglalkozásra.

Halász József a Nagyatádi Futball Club elnökeként hosszú időn át kiemelkedő eredményességgel végezte tevékenységét. Az Ő irányításával valósult meg a nagyatádi labdarúgás legsikeresebb időszaka. Az általa 2000 és 2011 között vezetett egyesület sporttörténeti, várostörténeti jelentőségű eredményeket ért el. Kiemelkedő időszaka volt ez Nagyatád sportéletének.

Kiss Attila, a Sakk Egylet Nagyatád elnöke (1992- )

1985-ben alapította meg a sakkcsapatot Nagyatádon. Azóta elnöke, szervezője, szakedzője a sakk egyesületnek. Vezetésével a csapat 1992-ben a megyei bajnokságból feljutott az NB II Asztalos Lajos csoportjába. Azóta ebben a bajnokságban szerepel a Sakk Egylet Nagyatád csapata, ahol folyamatosan 30 bajnoki idényt játszottak végig. A csoportban a Dél-Dunántúl 12-14 csapata vesz részt, elsősorban a régió városaiból. Egy bajnoki fordulóban egy csapatnak 12 táblán kell játszani.

A Nagyatádi Sakk Egylet játékosai a három évtized alatt hat bajnoki címet nyertek, kilencszer voltak másodikak, és hat alkalommal végeztek a harmadik helyen.

Következetesen és fáradhatatlanul szervezte és irányította a csapat játékát, biztosította annak feltételeit. Nagy ügyszeretettel, folyamatosan és mindenre kiterjedően foglalkozik a Sakk Egylet, a sakk sport minden vonatkozásával Nagyatádon.

Fontos szempont számára, hogy a gyerekekkel megismertesse és megszerettesse a sakk sportot. Ezt a munkát következetesen és folyamatosan végzi, és ennek eredményeként az első csapatban is mindig vannak fiatal versenyzők.

Sportszakmai munkáját a Magyar Sakkszövetség is elismerte, 2001-ben megkapta a Magyar Sakkozásért Díjat, 2014-ben pedig a Szabó László Díjat.

Nemcsak a hagyományos sakk bajnokságban vesznek részt, hanem a levelezési sakkozásban is. Nagyatád csapata nyerte a 8. Magyar Levelezési Sakkbajnokságot. Tíz alkalommal volt a Magyar Levelezési Sakkválogatott csapatkapitánya. A Nemzetközi Levelezési Sakkszövetség a Bertl von Massow emlékérem ezüst fokozatával ismerte el 15 éves tevékenységét.

A Sakk Egylet Nagyatád elnökeként kiemelkedő eredményességgel és fáradhatatlan következetességgel végezte és végzi tevékenységét. A nagyatádi sakkcsapatot három évtizeden át irányító és kiváló eredményeket elérő munkája példaértékű. Városunk sporttörténetében kiemelkedő időszakot teremtett sportvezetői munkásságával.

Az átadóról, illetve a műsorról készült képeinket a lenti galériában tekinthetik meg:

(Fotók: Kóczián Zoltán Gergely és Ormai Bálint)

Megosztás