Megalakult a Somogyi Függetlenek Szövetsége

Bejelentette megalakulását és bemutatta céljait a Somogyi Függetlenek Szövetsége csütörtökön. Tagjai elkötelezett lokálpatrióták, nem párttagok és ezáltal nem kötik őket az egyes pártok direktívái – hangzott el a délelőtti sajtótájékoztatón. Dr. Steinmetz Ádám, a szövetség elnöke elmondta, hogy fő céljuk az, hogy megállítsák Somogyban a lélekszám csökkenését.

Listát állít a Somogyi Függetlenek Szövetsége a vármegyei képviselő-választáson.

Dr. Steinmetz Ádám elnök szerint a szövetség egyik legfontosabb célkitűzése az, hogy Somogyból ne vándoroljanak el a fiatalok, ezért nekik is szeretnének olyan alternatívákat mutatni, amelyekkel arra tudják majd ösztönözni őket, hogy tanulmányaik után is a vármegyében maradjanak.

– Mi, független somogyiak nem tudunk, és nem is fogunk szó nélkül elmenni amellett, hogy Somogyország lakossága drasztikusan csökken. Az elmúlt negyven évben a lakosság hatoda tűnt el, aminek a hátterében egyebek között a fiatalok elvándorlása és az egészségügy romba döntése áll – fogalmazott dr. Steinmetz Ádám.

Kiemelte: nem a jelenlegi rendszer ellenzéke akar lenni a szövetség, hanem a rossz rendszer kijavítását tűzték ki célul, ezért határoztak úgy, hogy megmérettetik magukat a Somogy vármegyei képviselőválasztáson.

Ormai István, a szövetség alelnöke az elmúlt három évtizedben szerzett önkormányzati tapasztalatait kamatoztatná a vármegye javára az új közgyűlésben.

– Hosszabb ideje érzékelhető, hogy kezd kettéválni, kettészakadni Somogy. A dél-somogyi térség lemaradófélben van. Különbség van a vármegye északi, középső és déli része között fejlettségben, a társadalom helyzetében, a gazdaság teljesítőképességében, a jövedelmi és a közlekedési viszonyokban Dél-Somogy hátrányára. Szeretném, ha ezen közösen tudnánk változtatni. Akkor, amikor arról beszélünk, hogy egy terület, egy térség hogyan tud fejlődni, az első helyen a megközelíthetősége áll. Ezt a térséget a 68-as úton lehet megközelíteni. Ennek az útnak az állapota, a közlekedésbiztonsága, egyáltalán az egész helyzete katasztrofális. Az egyik legfontosabb feladat, hogy a vármegyei közgyűlés, más szereplőkkel együtt, ennek az útnak a mielőbbi felújítását szorgalmazza, érje el.

Hozzátette: a szövetség tagjai elkötelezett lokálpatrióták, nem párttagok, tehát nem is köti őket semmilyen pártdirektíva.

Sütő László, Marcali polgármestere ugyancsak a több évtizedes közigazgatási rutinját vinné az új közgyűlésbe. Elmondta: a szövetség nem valami ellen, hanem valami mellett van. Úgy fogalmazott: a Fideszt kisebbik koalíciós partnernek el tudja képzelni. Példának Marcalit említette, ahol a saját egyesületének most is többsége van a testületben, de két cikluson át is volt fideszes alpolgármesterük.

A sajtótájékoztatón Herényi Károly, a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület elnöke, és az új szövetség alelnöke kifejtette, hogy a vármegye idegenforgalmának sokkal nagyobb hangsúlyt kellene kapnia. Javítani kell a vendéglátók helyzetén, egy olyan stratégiát kell alkotni, amivel minél jobban ki lehet használni Somogy természeti adottságait.

– Az országnak a legnagyobb átka az értelmetlen ideológiai küzdelem. Itt olyan emberek ülnek, akiknél a tapasztalat, a tudás és a tenni akarás dominál – foglalta össze a szövetség szellemiségét a volt országgyűlési képviselő.

Alelnök még a szövetségben Siófok független polgármestere, Lengyel Róbert, aki betegség miatt nem tudott részt venni a sajtótájékoztatón.

(Fotók: Ormai Bálint)

Megosztás