Atádi vaddisznókat hajtottak fel az erdélyi vadászkopók

A nagyatádi vaddisznós kertben tartották a mai napon az erdélyi kopók országos versenyét. Az ebeknek szigorú követelmények és szempontok alapján kellett felkutatniuk a fák között bujkáló vadakat.

A Zagrada dűlőben, a nagyatádi kutyafuttató mögött terül el az a mintegy másfél hektáros vaddisznós kert, melyben csaknem tíz szelíd vaddisznót gondoz a Nagyatádi Ebtenyésztők és Sportkutyások Egyesülete. A helyszín országosan ismert a vadászszakma művelői között, ugyanis hűen utánozza az erdei körülményeket, így ideális hajtóversenyek megrendezésére illetve vadászkopók vizsgáztatására.

Ezen a hétvégén, október 15-től 17-ig zajlanak az Erdélyi Kopó Világtalálkozó rendezvényei, melynek egyik helyszíne Nagyatád. A rendezvény az egy „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében zajlik. A program szervezője a Magyarországi Erdélyi Kopó Klub, valamint közreműködik a SEFAG Zrt. is.

A rendezvénysorozat elő állomása a nagyatádi vaddisznós kertben kezdődött ma délelőtt 9:30-kor, itt szervezték a CACT Vaddisznóhajtó Versenyt. Az eseményen elsősorban az erdélyi vadászkopók és gazdáik vehettek részt, összesen 19 kutya állt rajtvonalhoz.

A fajtáról tudni kell, hogy egy ősi magyar vadászeb, amelyet a speciális éghajlati, terep- és vadászati viszonyokhoz alkalmazkodva tennyésztettek ki. A ritka vadászkutyát a második világháború után teljesen kihaltnak hitték. Az ősi fajta azonban sikeresen megmenekült, és ma már nemzeti kincsként tartják számon. Termete közepes méretű, atlétikus felépítésű, az alaptermészete nyugodt, kiegyensúlyozott, ugyanakkor határozott, temperamentumos. Munkája során rendkívül jó szaglásának köszönhetően jól tartja a hideg nyomot, friss nyomra érve jellegzetes nyifogással csahol. Hajtás közben messze hangzó, magas, csengő hanggal jelzi, merre jár a vad, vezetőjétől sokszor távol dolgozik.

A verseny során a vaddisznós kertből kiürítették az állatokat, és csak két példányt hagytak bent az 1,4 hektáros területen: Sárit és Rolandot. A kopók és vezetőik egyesével beléptek az erdős területre, ahol először bemutatkoztak a bírának, majd a gazda szabadjára engedte a vadászkutyát.

A kopók feladata az volt, hogy 5 percen belül megtalálják valamelyik vaddisznót, majd pedig 10 percen keresztül érintkezésben maradjanak velük. A kutyák ugatással jelzik, ha megtalálták a vadat. Ezt követően emeli a pontszámukat, ha végig a disznóval maradnak, és ezalatt igyekeznek a vadász felé kimozdítani az állatot.

A bírák pontozták a kopók gyorsaságát és elszántságát, valamint munkakedvüket – akadt ugyanis olyan kutya is, akinek nem fűlött a foga a mai versenyhez, és inkább a gazdájával szeretett volna maradni. Az ebek koncentrációját azzal is tesztelték, hogy időről-időre vaktölténnyel elsütöttek egy puskát, azt figyelve, hogy ez mennyire zökkentette ki. Az igazán eltökélt kopókat semmi nem tántorította el a vaddisznótól, ugyanakkor arra is ki vannak képezve, hogy kockázatos manővereket ne kezdeményezzenek, így például ne próbáljanak rácsimpaszkodni a vadra. Ehelyett kizárólag pszichés manipulációval, határozott fellépéssel igyekszik a kutya kimozdítani a vadkant, amely nem feltétlenül ered futásnak a kopó láttán. Emellett az is pontozási szempont, hogy a munka elvégeztézel a kutyát vissza tudta-e hívni a gazdája.

A puska elsütése egy valódi vadászat körülményeit utánozza
A puska elsütése egy valódi vadászat körülményeit utánozza

A mai verseny 16:00-ig tart, de holnap és vasárnap is kutyacsaholástól lesz hangos az erdő: szombaton a tacskókopók versenye fog itt zajlani, majd az erdélyi kopók vizsgáztatásának keretében Ropolypusztán és Nagyatádon is újra megfordulnak  az ebek.

Megosztás