Az atádi tortadesigner

22 évesen még be sem fejezte a cukrász képzést, máris aranyérmet nyert a Nagykanizsai Tortafesztiválon. Máté most egy osztrák hotel cukrásza. Arra gyűjt, hogy sütis műhelyt nyithasson Nagyatádon.

Kismárton Máté először szakácsnak tanult a kadarkúti szakképző iskolában. A képzés alatt előfordult, hogy sütni is kellett, ekkor tetszett meg neki a torták, krémek világa. Kezdetben otthon sütött önszorgalomból. Pár sütemény után neki is vágott, és tortákat kezdett alkotni. Leginkább a díszítési technikák érdekelték. A berzencei fiúnak megvolt hozzá az érzéke, hiszen régen sokat rajzolt és festett. Innen kapta a kezdeti ihletet is. Amikor befejezte a szakácsiskolát, rögtön beiratkozott cukrásznak. Iskola mellett is szorgalmasan fejlesztette magát az internetről és a könyvekből. A kezdő cukrász első megmérettetése a Nagykanizsai Tortafesztivál volt még 2015-ben. Két kategóriában is nevezett, mindkettővel érmet is szerzett. A profi kategóriában arany, a házisütikben pedig egy ezüstérmet zsebelt be. Mindezt iskola közben, saját nevezéssel. Nem volt megállás a következő versenyig, egy évvel később, a Tatai Farsang Kupán két aranyérmet vihetett haza: egyet torta és egyet süti kategóriában. 2016-ban Nagyatádtra költözött. Ebben az évben részt vett egy magyarországi selejtezőn, ami belépője volt a nagy milánói versenynek. 35 induló közül evvel a gyönyőrű, már-már műalkotásnak számító tortával sajnos nem jutott be.

IMG_4321.jpeg

Két éve, azaz 2017-ben kicsit belefáradtam a tortákba és mást is ki akartam próbálni. Ezért jöttem ki Ausztriába, ahol alkalmam nyílik sok sütit és tányérdesszertet is készíteni – mondta Máté.

Nagyon sok különleges tortarendelést kapott már.

Elég sok nehéz volt, de talán nem is a nehézség, inkább az idő, ami számít, ha van idő, mindent el lehet készíteni. A versenytortáknál gyakran előfordul, hogy akár fél nap is kárba mehet, mert csak többszöri nekifutásra fog sikerülni.

Legutolsó munkája során kedvenc énekesét, Rick Astley-t formázta meg.

53077653_629604277475530_7103479593771728896_n.jpg

Legnagyobb példaképe a győri Torta és Karamell Szalon cukrászmestere, Lengyel József. Kedvenc tortája az Őrség Zöld Aranya, ami 2016-ban nyerte el az Ország Tortája címet. Ezt sokszor van alkalma készíteni, hiszen az osztrákok is szeretik a tökmagos ízű édességet.

2 éve dolgozom már Ausztriában egy hotelben cukrászként. Azért jöttem ki, hogy tudjak önerőből otthon, Nagyatádon nyitni egy sütis műhelyt, szeretek kint lenni, és dolgozni, de azért az otthon mégiscsak otthon – mesélte.

A mézes-mázos nyalánkságok kedvelői bizonyára alig várják az cukrászüzlet nyitását.

Megosztás