2020. Szeptember 27, Vasárnap
Adalbert napja

Csillapodik a gyógyszervásárlási láz Szerző: Katona József | 2020-03-23 19:07:48 | Címkék: gyógyszervásárlás, patika, felhalmozás, koronavírus, nagyatád

Az elmúlt másfél hétben gyakorlatilag megrohamozták a patikákat Somogyban és Nagyatádon is. Némelyik előtt 30-40 méteres sorok kígyóztak. A patikusok szerint hónapokra spájzolnak az emberek, és mindent visznek.

- Már Kaposvárról és más környező településekről is idejárnak vásárolni, náluk már több gyógyszer sem kapható – mondta az egyik dél-somogyi patika vezetője. - Nálunk most kb. napi 2500 doboz gyógyszer fogy, de csak 600-at tudok rendelni. Remélem, kitart a raktárban felhalmozott készlet. Persze, ha még másfél-két hétig így megy, akkor biztos, hogy komoly gyógyszerhiány lesz.

Ez nagyobb problémát okozhat, mint maga a koronavírus. A krónikus betegségekben szenvedők számára létszükséglet a napi gyógyszeradagjuk. Ilyenek például az inzulin, a szív- és érrendszeri vagy éppen az erős pszichotróp gyógyszerek és injekciók.

A patikusok szerint a két gyógyszer-nagykereskedelmi cég közül az egyik előrelátóbb volt: ők már korábban bevezették a dobozszám-korlátozást: patikánként meghatározott mennyiségnél nem szállítottak többet. A másik korlátlanul kiszolgálta az igényeket, így aztán néhányan elképesztően bespájzoltak. Tudunk olyan gyógyszertárról, amelyik a szokásos rendelés tízszeresét kérte és kapta: 250 ládányit.

- Most már valójában a gyártókon múlik, hogy tudják-e pótolni a készlethiányokat. Így vagy helyreáll napokon belül az ellátás, vagy nagy gyógyszerhiány lesz – kommentálta az egyik somogyi gyógyszerész a történteket. - A Hungaropharmától (az egyik nagykereskedelmi cég) még rendszeresen szállítanak, de már ők is csak 3-4 napra. Normális esetben másnap itt szokott lenni a megrendelt áru.

Egyetlen pozitívumot említettek az általunk megkérdezett gyógyszerészek: némi egészségjavító hatása is lehet a koronavírus-járványnak, mert elkezdtek vitaminokat szedni az emberek.

- Az interneten terjesztenek mindenfélét arról, hogyan lehet kivédeni a koronavírust. Az egyik ilyen „tuti” módszer a vitaminok szedése. Főleg a C- és a D-vitamint vitték, 3-5 dobozszámra – mesélte az egyik barcsi patikus. - Fel kellene hívni az emberek figyelmét, hogy a zsírban oldódó vitaminokat (D-, E-, A- és K-vitamin) túl lehet adagolni, úgyhogy ésszel kellene ezeket bekapkodni! Pl. a D-vitaminból egy átlagos korú és egészségi állapotú ember naponta legfeljebb 2 ezer egységet fogyaszthat.

Nagyatádon az elmúlt hét végére csillapodott a patikaroham a beszámolók szerint. Az elmúlt pár napban már rövidebb sorok álltak a gyógyszertárak előtt.

Annyi gyógyszert vásárolunk most Magyarországon, mintha 50 millióan lennénk – írta a 24.hu gyógyszeripari forrásokra hivatkozva. A koronavírus-járvány miatt lerabolt patikákba pedig így csak késve érkezhet meg az utánpótlás. Egyébként lenne mód lassítani a fék nélküli gyógyszervásárlást. A lap úgy tudja, gyógyszerész körökben azon versengenek az utóbbi pár napban, hogy ki milyen hosszú vásárlói blokkot tud prezentálni. Az eddigi rekord egy több mint 150 centiméteres hosszúságú blokk.

Vissza az előző oldalra