Építési törmelékhegy a Malom-árok partján

Olvasónktól kaptuk az értesítést, hogy valaki a múlt héten építési hulladékot helyezett ki a Malom-árok partján. Kiderítettük: a törmeléket a megsüllyedt partszakasz feltöltésére rendelte oda a vízügyi igazgatóság.

Hét méter hosszan és két méter szélesen torlaszolja el az utat egy téglákból, vakolatból, cserepekből, hungarocell darabokból, sörös dobozokból és egyéb törmelékből álló, nagyjából egy tonnás kupac a Malom-árok nyugati partján, a keresztút hídjától nagyjából 50 méterre.

A kies patak parton nem nyújt szép látványt a törmelékkupac
Olvasói felvétel: A kies patakparton nem nyújt szép látványt a törmelékkupac 

Egyik olvasónk jelezte szerkesztőségünknek: a kedvenc kutyasétáltatási útvonalára a múlt héten került oda a fent leírt törmelékhegy. A képet ő készítette (köszönjük!). Stábunk kiment a Malom-árokhoz, ahonnan telefonon érdeklődtünk a közterület felügyelettől, hogy tudnak-e az esetről. 10 perc múlva már a helyszínen volt az egyik kollégájuk szemrevételezni a hulladékkupacot.

A törmelékben vasrudak, hungarocelldarabok, sörösdobozok is vannak
A közterület-felügyelők nem tudtak a kupacról. A törmelékben vasrudak, hungarocelldarabok, sörösdobozok is vannak. 

Rövidesen kiderült: a törmeléket a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szállítatta a parthoz, méghozzá azért, hogy ezzel töltsék fel a megsüllyedt árkokat, így téve járhatóvá a traktorok számára is a területet. Ám a kupac összetétele első ránézésre sem tűnt a célnak megfelelőnek, mivel nagy mennyiségben tartalmaz egyéb hulladékot is. Megkérdeztük a vízügy helyi irodáját:  hogyan és mikor fogják eldolgozni a törmelékhegyet a partszakaszon? Kollárovics Attila területi műszaki referens azt válaszolta: a munkálatokat megelőzően a helyszínen át fogják válogatni a kupacot. Erre legkésőbb holnapig sort fognak keríteni, ígérte, így a törmelékhegy már nem fogja sokáig csúfítani a patakpartot.

A szemetet ki fogják válogatni
A szemetet ki fogják válogatni

Bár ebben az esetben nem történt szabálysértés, ám a város külterületein nem egyszer látni hasonló, sokszor építési törmelékből álló szemétkupacokat. Pedig ezeknek is meglenne a hasznosítási módja: a Bagó és Társa építezési cégnél 2 ft/kilós áron átveszik a megtiszított törmeléket, hogy összezúzva alapozási munkálatokhoz használják fel. Vagyis egy tonna építési hulladéktól mindössze kétezer forintos költséggel meg lehet így szabadulni. A szabálysértést elkövető szemetelők ekkora kiadást spórolnak meg maguknak az illegális hulladéklerakással.

Megosztás