Ha hátrányos megkülönböztetés ér

Egy kismamának felmondott a munkáltatója, mikor kiderült, hogy várandós; más az akadálymentesítés hiányára, vagy éppen emberi méltóságának a megsértésére panaszkodik – ilyenekkel foglalkozik az Egyenlő Bánásmód Hatóság.

Gyakori panasz, hogy egy oktatási intézményben a sajátos nevelési igényű gyerek nem kapja meg azokat a szükséges fejlesztéseket, amiket a pedagógiai szakszolgálat előír, vagy nem megfelelően kérik számon, például szóban feleltetik. Somogyban fordultak már azért is az Egyenlő Bánásmód Hatóság megyei referenséhez, mert egy kismamát babakocsival nem engedtek fel az autóbuszra. 

– Előfordul az is, hogy valamely védett tulajdonsága miatt zaklatás ér valakit, például az emberi méltóságát sértő megjegyzést tesznek rá – sorolja az eseteket nagyatádi fogadónapján dr. Berdár Valéria. – Többször megtörtént már, hogy a munkáltatók az álláshirdetéseikben diszkrimináltak, mondjuk, életkori korlátot szabtak meg.

A hasonló okok miatt hozzá fordulók ügyeit a hatóság fővárosi központjába továbbítja a megyei referens. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság autonóm állami szerv, azaz nem tartozik egyetlen minisztérium hatáskörébe sem. Kivizsgálja az ügyeket, és jogos panasz esetén elrendelheti a jogsértő állapot megszüntetését, 50 ezer forinttól 6 millióig terjedő bírságot szabhat ki, de a felek akár egyezséget is köthetnek az eljárás végén.

Húsz olyan védett tulajdonságot sorol fel a törvény, amely alapján hátrányos megkülönböztetés érhet egy személyt vagy egy csoportot: ilyen a nem, a bőrszín, a egészségi állapot, az anyaság, a fogyatékosság, a nemzetiség, a politikai vélemény vagy a szexuális irányultság. Azonban nincs hatásköre pl. a családjogi, a hozzátartozók közötti, a hitéleti tevékenységgel összefüggő és a szervezetek tagjai közötti jogviszonyban.

Fontos, hogy a panaszosnak elég valószínűsítenie, hogy hátrány érte. Ilyenkor fordított bizonyítás lép életbe: pl. a kismama esetében a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy nem a várandóssága miatt mondott fel neki.

A részletekről a hatóság oldalán és Facebook-profilján találnak további információkat. A hatóság Somogy megyei referensének, dr. Berdár Valériának a telefonszáma: 30/727-0239.

Megosztás