Helyreállították a Malom-árok gyaloghídját

A Rinya nyári villámáradása a Henészt és a belvárost összekötő kis hidat sem kímélte: a sodrás következtében a híd lecsúszott a tartópillérekről. Péntek délelőtt helyére emelték a faszerkezetet, így újra járhatóvá vált.

2017-ben adták át a gyalogos forgalom számára épített hidat a Malom-árok felett, melyen a Kálvária út is keresztülhalad. Ennek segítségével kerülő nélkül közlekedhettek a henésziek a belváros felé.

A július végi villámárvíz minden korábbi vízállási rekordot megdöntött, és számos közúti és vasúti hidat megrongált. A kis fahíd azonban többé-kevésbé állta a sarat: nem szakadt le, azonban a nagy erejű sodrás szó szerint leemelte a faszerkezetet a betonpillérekről, és így lényegében félrecsúszott az egész padozat. Azonban ez csak a henészi oldalon történt, a híd másik vége érintetlen maradt, így nem történt jelentősebb szerkezeti kár. Sőt, a henésziek közül még így is sokan keltek át a „kisiklott” hídon, ami azonban balesetveszélyesnek bizonyult.

A félrecsúszott híd. Fotó: Büttnerné Bódy Ágota
A félrecsúszott híd. Fotó: Büttnerné Bódi Ágnes

A híd egyébként úgy lett megépítve, hogy a padozat másfél méterrel a valaha mért legmagasabb vízállás fölött legyen – ebből is látszik, mennyire rendkívüli esemény volt a Rinya áradása. Az önkormányzat a káreseményeket követően a vis maior pályázatába a híd helyreállítását is belefoglalta, ám ezt nem hagyták jóvá. Így sokáig kétséges volt a híd jövője.

Végül nemrég a Monok-Tető Kft. ügyvezetője, Monok László az önkormányzattal egyeztetve saját kezébe vette a híd sorsát. Brigádjával pénteken délelőtt kivonultak a helyszínre, és helyreállították a hidat.

Annak idején mi készítettük, rossz volt látni, hogy mi történt vele, és hogy nem lehetett tudni, mikor lesz forrás a helyreállítására – mondta a cég ügyvezetője, Monok László. – Nem akartuk, hogy az enyészetté váljon. Balesetveszélyes volt így, bármikor összerogyhatott volna a szerkezet. Ezért döntöttem úgy, hogy a városnak visszaadva, társadalmi munkaként helyére tesszük a hidat.

Pénteken 11 órakor állt neki a munkálatoknak egy hét fős csapat. Csörlő segítségével két óra alatt sikerült visszahúzni és ráemelni a faszerkezetet a tartótüskékre. A betonpilléreket is átvizsgálták, abban nem esett kár, így a híd biztos alapokon áll, és újra járható. Az ügyvezető megjegyezte, ezért a munkáért nem állítottak ki számlát, és nem is fognak, a híd a nagyatádiaké.

Megosztás