Megalkották az 1937-es Kossuth utca sarkának virtuális mását

Egy csaknem 100 évvel ezelőtti időbuborékba tekinthetünk bepillantás Bartus József videóján keresztül. A nagyatádi nyugdíjas régi fényképek alapján alkotta meg digitális térben a múlt századi nyomdaépület mását.

A facebook nagyatádi retro csoportjában jelent meg az alábbi videó, melyet az egyik tagja készített. Már az első másodpercekben fel lehet ismerni a helyszínt: a Kossuth utca sarkán álló nyomdaépületet láthatjuk, illetve annak egy háromdimenziós, virtuális makettjét. Még tovább pontosítva: az 1937-es verzióját, vagyis az az év elevenedik meg, amikor a sarokház felépült. A Benyák család alapította nyomdáról és könyvkötészetről egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk. Az emeleti lakásokban a nyomdász família lakott évtizedeken át.

Már első megtekintés során látható, hogy a megrajzolt épületek sokkal több részletet hordoznak magukban, mintha csak egy puszta vázlatról lenne szó: a videó készítője több hetes kutatómunkát fektetett abba, hogy minél élethűbb időutazásra invitálja meg a nézőt. A virtuális makettet egy SketchUp nevű modellezőprogrammal készítette a 68 éves nagyatádi, Bartus József, aki a 60-as években maga is az épület lakója volt.

Ott éltem az emeleten, ha kinyújtottam a kezem az ablakon, leszakíthattam egy diót az udvarban álló fáról – mesélte Bartus úr. – Aztán a 80-as években elkerültem Nagyatádról, majd 2012-ben költöztem vissza. A videót nagyjából egy hónap alatt készítettem el, viszonylag könnyen ment, hiszen ismerős volt a terep.

Idős kora ellenére Józsi bácsi meglepően jól bánik a számítógépekkel, sőt mondhatni az élen jár használatukban. Elmesélte, amióta az országban megjelentek az első számítógépek, ő már azóta informatikával foglalkozik.

Egy kicsit mindenhez értek: foglalkoztam gépészettel, építészettel, informatikával; én már akkor is használtam számítógépeket, amikor még lyukkártyákkal működtek.

Ezt a videót csak „ujjgyakorlatnak” készítette, tette hozzá Józsi bácsi. Ugyanis a fő projekt, amin éppen dolgozik, a termálfürdő 1916-os modelljének megrajzolása. Az alkotói munkát az alapossága lassítja le: igyekszik minél több háttéranyagot összegyűjteni a fürdőről, hogy minél autentikusabban tudja visszaadni a korabeli fürdő részleteit.

Az utcasarokról készült modell valóban részletgazdag: rögtön a nyomdaépület sarkán látható a Karbuczky féle vegyesbolt, ahol a kirakat fölött tábla hirdette, hogy kapható Szerencsi csokoládé. Az épület legtetején ideológiai jelmondat díszelgett, mely a kemény munka értékét az „egekig” emelte, és motiválta a proletárokat: „A munka mindent legyőz.”  A vegyesbolt mellett állt a Benyák nyomda üzlete, a kirakatban lévő szentképek és képeslapok mindegyikét valóban a korabeli nyomdában készítették. A következő épület a cipőbolt, melynek feliratából 1937-ben hiányzott az „ő” betű egy részlete, ez is látható a videóban. A mellette lévő üzlet egy órás volt, az épület homlokzatára egy rúdon óra volt kifüggesztve – ez az antik óra ma is működik, a József Attila kollégium épületére helyezték át. A következő épület Fazekas Ferenc divatáruháza lenne, de ez már nem része a virtuális modellnek, viszont a cégér a két épület határán volt, ez még látható a videóban.

Még az ablakokban függő mintás függönyök, a kéményseprő járdák, a villanyoszlopok és a hófogó rácsok is autentikusak, mind kinézetben, mind, darabszámban, mind elhelyezkedésben. Bartus úr ügyelt minden részletre. A fürdőépület lemodellezéséhez viszont még sok kutatómunkára lesz szükség.

Megosztás