Nem használ a MÁV teherfurgont vonatpótló buszként

Kisebb port kavart a közösségi médián az a fénykép, mely egy a nagyatádi buszállomás mellett parkoló fehér furgonról készült „vonatpótló busz” felirattal. Stábunk kiderítette: a MÁV-nak nincs köze a furgonhoz.

Múlt héten került fel a közösségi médiára egy fénykép egy fehér furgonról, mely a nagyatádi buszpályaudvar mellett parkolt. Az autó hátsó tere teherszállításra való, ablakai nincsenek. Mégis, a szélvédő sarkában egy MÁV-os logóval ellátott papíron ott állt a felirat: „vonatpótló busz”.

Lehetséges volna, hogy a megszüntetett Nagyatád-Somogyszob járatok helyetti buszok közül ez lenne az egyik? Ennyire haragudna az atádiakra a közlekedésért felelős államtitkárság, hogy már nem is gondoskodik a kényelmünkről, és a csomagtérben kell utaznunk? Ilyen kevesen használták volna a vonatot, hogy busz helyett elegendő egy furgon is?  

Mindenesetre sok embert foglalkoztatott a kérdés, az Atádhírre is többen beküldték a fényképet válaszokat várva. Így első lépésként stábunk a vasútállomásra látogatott el, és megkérdeztük az ott várakozókat, hogy utaztak-e már a furgonnal, vagy látták-e egyáltalán beállni a parkolóba? Erről nem volt senkinek tudomása, mindenki csak a rendes, volános buszokkal utazott eddig.

Második lépésként a buszpályaudvar mellett is körbekérdeztünk, mit tudnak a vonatpótló furgonról? Ott azt mondták, hogy a furgon tulajdonosa egy magányszemély. 

Természetesen a MÁV-ot is megkerestük az ügyben, az alábbi választ kaptuk:

Egyeztettünk a vonatpótlást végző szolgáltatóval. Tájékoztatásuk szerint a képen szereplő Ford márkájú furgon nem a VOLÁNBUSZ Zrt. vonatpótlási feladatait ellátó gépjármű. Egyéb információval a képen szereplő gépjárműről nem rendelkeznek. A Somogyszob és Nagyatád közötti vonatpótlási feladatokat a társaság  normál méretű, megrendelésnek megfelelő autóbuszokkal biztosítja, mint az a mellékelt képen is látható. A MÁV-START részére a továbbiakban is fontos, vágányzári vonatpótlási helyzetben is az utasok kényelme és komfortérzete, ezért törekszik a minél magasabb szolgáltatást nyújtó autóbuszok megrendelésére.

A MÁV által küldött fénykép
A MÁV által küldött fénykép

Így tehát megnyugodhatnak a nagyatádiak és a környékbeliek: nem kell egy furgon zárt csomagterében utazniuk. Hogy az illető milyen megfontolásból tette ki a táblát a szélvédőjére, azt már nem tudtuk kideríteni.

Frissítés 9:39-kor:

Időközben megkereste szerkesztőségünket a furgon tulajdonosa, aki elmondta, hogy a táblát már lassan egy éve kapták barátoktól, és csak viccként tették ki a szélvédőre, a nagyatádi vonatjáratok megszüntetésétől függetlenül. Az illető nem nagyatádi lakos, és már le is szedték a feliratot. Nem akaratak ezzel senkit megvezetni, és elnézést kértek a vicc miatt.

Megosztás